Potenţialul de energie eoliană instalată se ridică la 545 MW, în 2010

15

Potenţialul de energie eoliană instalată se ridică la 545 de Megawatti în anul 2010, potrivit estimărilor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană, faţă de capacitatea instalată în anul 2009, de 14,1 Megawatti, a declarat joi (18 martie 2010) reprezentantul AREE, Dana Duică, la conferinţa „Vremea şi Clima”.

„Capacitatea instalată de energie eoliană în anul 2009 a fost de 14,1 Megawatti, la nivel naţional. Potrivit estimărilor AREE, potenţialul de energie eoliană din 2010 se poate ridica la 545 MW, iar cel din anul 2012 la 2.000 MW”, a afirmat Dana Duică.
Principalele bariere care încetinesc dezvoltarea sectorului de energie eoliană în România sunt, în opinia reprezentantului AREE, cadrul legislativ, limitările impuse de Transelectrica pentru conectarea la reţea, lipsa cadastrelor pentru achiziţionarea terenurilor, birocraţia.

„România are potenţial pentru producţia de energie eoliană, dar investiţiile sunt blocate. Printre barierele din sector se numără cadrul legislativ, limitările impuse de Transelectrica pentru conectarea la reţea, lipsa cadastrelor pentru achiziţionarea terenurilor, birocraţia”, a menţionat Dana Duică.
În România, din punct de vedere operaţional, sistemul de promovare a resurselor regenerabile constă în alocarea de cote obligatorii de energie şi certificate verzi, prevăzute în Legea 220/2008.

Potrivit Ministerului Economiei, prin normele metodologice referitoare la aplicarea Legii 220/2008 şi anume HG pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei electrice din surse regenerabile se prevede că, la nivel investiţional, există posibilitatea finanţării din fonduri structurale a proiectelor de producere a energiei alternative.

Totodată, prin HG nr.1535/2003, Ministerul Economiei a promovat ‘Strategia de valorificare a surselor regenerabile de energie’, prin care se asigură cadrul legal privind promovarea acestui tip de energie.
Conform estimărilor Ministerului Economiei, în anul 2010, la nivel naţional, consumul de energie electrică din surse regenerabile va reprezenta 33 la sută din consumul intern brut de energie electrică a României, adică aproximativ 11 la sută din consumul total de energie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata