Povestea mierii care l-a îndulcit pe ministrul agriculturii din China. Viorel Iosif, apicultor: „A venit la noi în stupină să vadă cum se cresc albinele în România”

11

Ziua de duminică, 8 iunie 2014, va rămâne de acum încolo în memoria colectivă a micului sat prahovean Udreşti. Pe o vreme umedă, tipică unui început de vară, localitatea recunoscută pentru oamenii săi paşnici şi iubitori de natură a primit cea mai importantă vizită oficială, notează agrointel.ro.

Departe de ochii indiscreţi ai jurnaliştilor, însuşi ministrul agriculturii din China a venit la Udreşti să vadă cu ochii lui cum se cresc albinele în România, într-o stupină românească, o stupină familială. Stupina lui Viorel Iosif, apicultor din tată în fiu şi secretarul Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România – Romapis.

Interesul demnitarului asiatic pentru apicultura românească i-a luat prin surprindere atât pe oficialii români, cât şi pe apicultorul prahovean. Este ştiut faptul că, în China, creşterea albinelor este pe val.

Țara Soarelui-Răsare produce cele mai mari cantităţi de miere din lume şi exportă anual în toate colţurile lumii. De ce ar fi interesat cel care dirijează sectorul agricol chinez de afacerea lui Viorel Iosif, o stupină de familie cu 100 de stupi, aflată la capătul unui drum de ţară din Udreşti? Răspunsul se poate ascunde în marea problemă cu care se confruntă apicultorii chinezi: calitatea mierii lor – produsă pe scară industrială, este foarte farte slabă, iar mierea premium chinezească abia se ridică la nivelul celei pe care apicultorul român o obţine în mod natural, fără artificii şi ”adăugiri” în compoziţie.

”Am primit un telefon în primăvară.Mi-au spus că ministrul chinez vrea să viziteze o stupină familială din Romania. Au urmat apoi discuţii telefonice cu cei de la protocolul ministerului şi cu câteva zile înainte, recunoaşterea traseului. Până să îl văd la mine în curte nu am avut curajul să spun nimănui cine urma să ajungă la noi”, povesteşte Viorel Iosif.

S-a pregătit însă pentru marea vizită şi a ales cu grijă opt sortimente de miere cu care să îl impresioneze pe guvernantul de la Beijing.

”Iniţial am crezut că este un cunoscător, dar apoi, din întrebările pe care le-a pus mi-am dat seama că nu avea experienţă de stupar, dar era interesat de apicultură şi de obţinerea celei mai bune calităţi la miere. Ceea ce apicultorii români ştiu cel mai bine să facă!”, mai spune Iosif. ”După ce „i-am echipat” cu câte o mască, i-am dus pe toti trei miniştrii în stupină şi le-am dat polen proaspăt dintrun colector. Demnitarul chinez s-a arătat foartre încantat de gust şi de culoare, iar albinele au fost liniştite şi nu au înţepat pe niciunul din înaltii vizitatori”, mai precizează stuparul prahovean.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News