Prăbușirea unui colos

Producţia industrială a Chinei a înregistrat în primele două luni din acest an cel mai lent ritm de creştere din ultimii 17 ani, datele subliniind slăbiciunea cu care se confruntă a două economie mondială.

 Este cel mai lent ritm de creştere de la începutul lui 2002. În perioada ianuarie-februarie 2019, producţia industrială a crescut cu 5,3%, după un avans de 5,7% în decembrie. Iar analiştii se aşteptau la un avans de 5,5% în primele două luni din acest an.

 Analiştii susţîn că o imagine clară a evoluţiei PIB-ului ar putea apărea numai în aprilie, la publicarea datelor din primul trimestru al anului, în timp ce oficialii chinezi combină datele din ianuarie şi februarie privind producţia industrială pentru a încerca să evite distorsiunile provocate de Anul Nou Lunar.

De asemenea, rezultatele studiului privind activitatea fabricilor arată un declin al producţiei în februarie, iar producătorii chinezi sunt afectaţi de vânzările mai slabe pe plan intern şi extern.

Investiţiile în active fixe, un motor de creştere al producţiei industriale în trecut, au crescut cu 6,1% în primele două luni din acest an, după un avans de 5,9% în 2018. Investiţiile în imobiliare au urcat cu 11,6%, deşi vânzările de locuinţe au scăzut. Investiţiile în infrastructură, pe care se bazează Guvernul pentru a stimula redresarea economiei, au crescut cu 4,3% în perioada ianuarie-februarie 2019

Ritmul de creştere rămâne la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, sporind temerile privind scăderea încrederii consumatorilor, pe fondul problemelor cu care se confruntă economia şi a tensiunilor consecutiv comerciale. De asemenea, vânzările auto au scăzut în februarie pentru  a opta 15luna consecutiv.

PIB-ul Chinei ar urmă să înregistreze o creştere mai lentă anul acesta, de 6% – 6,5%, faţă de o expansiune de 6,5% previzionată în 2018. Economia chineză este afectată de războiul comercial cu SUA, de încetinirea economiei mondiale şi de atenuarea cererii pe plan intern.

Pentru a stimula economia, autorităţile vor adopta măsuri de relaxare fiscală şi vor acordă reduceri de taxe în valoare de aproape două miliarde de yuani (298 miliarde de dolari ), a afirmat premierul chinez.

Dar analiştii cred că în pofida măsurilor de stimulare economia nu se va stabiliza convingător până la mijlocul acestui an.

Economia Chinei a înregistrat o performanţă sub aşteptări în 2018, cu o creştere anuală de 6,6%, după un avans de 6,8% în 2017, arată datele publicate recent de Biroul Naţional de Statistică. Este cel mai lent ritm de creştere din 1990 şi vine pe fondul atenuării cererii pe plan intern şi al efectelor războiului comercial cu SUA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata