Prahova: Livrarea în şcoli a laptelui produs de Ecolact, suspendată după ce aproape 60 de copii au avut simptome de toxiinfecţie

Autoritățile prahovene au decis, marți seară, suspendarea livrării în unitățile de învățământ de pe raza județului a laptelui produs de firma Ecolact Prod după ce 57 de copii de la mai multe școli au prezentat simptome ale toxiinfecției alimentare, având nevoie de îngrijiri medicale în urma consumului produselor distribuite în cadrul programului guvernamental ‘Lapte și corn’.

Prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv, a declarat  că, în urma unei ședințe, s-a decis suspendarea livrării de lapte de la Ecolact în școli, astfel că, în cursul zilei de miercuri, elevii nu vor primi acest produs, urmând ca de joi să se schimbe producătorul de lapte care va distribui produsul pentru elevi până la finalizarea anchetei.

‘S-a decis să se suspende livrarea de lapte pentru mâine (miercuri—n.r.) și, până când ies buletinele de analiză și se concluzionează ce s-a întâmplat, se schimbă producătorul de lapte’, a declarat Paraschiv, punctând că această măsură nu vizează și firmele care distribuie produsele de panificație.

Autoritățile prahovene au demarat, luni, o anchetă epidemiologică după ce 32 de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară, după ce au consumat produse produsele distribuite în programul guvernamental ‘Lapte și corn’, doi dintre ei rămânând sub supraveghere medicală.

Ulterior, în cursul nopții și al zilei de marți, alți zece copii cu simptome similare au avut nevoie de îngrijiri medicale, unii fiind tratați acasă, iar alții fiind transportați la spital, însă fără a rămâne internați, au precizat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova.

Potrivit acestora, în prezent sunt internați în continuare doar cei doi elevi care au rămas, luni, sub supraveghere medicală.

De asemenea, alți 15 copii de la școala din comuna Cerașu au acuzat, marți seară, simptome specifice toxiinfecției alimentare, toți aceștia fiind transportați cu ambulanțele la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Ploiești.

Astfel, numărul total al elevilor care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat lapte și corn distribuite în școli a ajuns la 57.

Luni a fost prima zi din cursul acestui an școlar în care în unitățile de învățământ din Prahova au fost distribuite produsele din programul guvernamental ‘Lapte și corn’.

Administratorul public al județului, Fabioara Ionescu, a declarat că licitația a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan.

‘Noi am pornit această licitație pentru lapte și corn (…) încă de la sfârșitul lunii august, când am primit numărul de elevi care urmează să fie în acest an școlar, număr pe care ni l-a dat Inspectoratul Școlar. Între timp, (…) a fost o serie de contestații și la această dată s-a încheiat contractul de furnizare lapte și corn. Sau pierdut aproape 54 de zile din acest an școlar. Azi a început furnizarea în școli a laptelui și cornului și sper să nu avem probleme mai departe, în sensul că și acum suntem la Curtea de Apel. Cel care a pierdut de mai multe ori, iar CNSC nu i-a dat dreptate, acum ne-a dat în judecată, dar putem încheia contractul chiar dacă suntem în instanță’, a declarat Fabioara Ionescu.

Potrivit acesteia, valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.

Firma care produce laptele distribuit în școlile din județul Prahova a fost amendată, în primăvara anului 2012, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu după ce analizele au confirmat prezența stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 63 de cazuri de toxiinfecție alimentară la copii.

Potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova emis la acel moment, probele de lapte din cele două loturi incriminate au fost trimise spre analiză către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, laboratorul confirmând prezența stafilococului auriu în probele respective și ineficiența pasteurizării.

Ulterior, reprezentanții firmei Ecolact au anunțat că vor da în judecată autoritățile, în condițiile în care analizele paralele au infirmat existența acestui stafilococ în lapte.

‘Rezultatul analizelor pentru probele din loturile incriminate primite de la laboratorul de analize microbiologic pentru produse agroalimentare autorizat RENAR și ANSVSA vin să indice ferm și fără urmă de îndoială lipsa oricărei contaminări cu Stafilococ auriu a laptelui procesat în fabrica de la Păulești contrar rezultatului pozitiv al buletinului de analiză din cadrul anchetei ANSVSA și DSVSA Prahova în urma căreia am fost acuzați pentru punere în consum de produse cu parametri biologici depășiți’, se arăta într-un comunicat emis la acel moment de firma Ecolact. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata