Precedent european: Curtea Constituţională letonă a stabilit că reducerea pensiilor este ilegală

24

Guvernul Boc a hotarat reducerea pensiilor si salariilor bugetarilor, astfel incat, noua transa din acordul cu FMI sa fie eliberata la finele lunii iunie, in timp ce transa din imprumutul contractat de la CE va fi acordata in iulie sau septembrie. Aceasi masura a fost aplicata si de Guvernul leton, scrie Avocatnet.ro.

Dupa aproape un an, Curtea Constitutionala letona a stabilit insa, ca decizia este ilegala si incalca drepturi fundamentale ale cetatenilor, informeaza Deutsche Welle. Ne putem intreba, in aceste conditii, daca pensionarii si bugetarii din Romania nu au de partea lor legea si drepturile garantate prin Constitutie.

Potrivit Deutsche Welle, masura de reducere a pensiilor a fost aplicata inca din luna iulie 2009 si a determinat reducerea cu 10 pana la 70 % a veniturilor, in functie de statutul pensionarilor.

Decizia luata de Curte stabileste ca masura Guvernului incalca dreptul individual la protectie sociala, precum si principiul statului de drept. De asemenea, reprezentantii Curtii au adaugat ca, intelegerile cu fondurile externe de creditare nu pot reprezenta argumente pentru limitarea drepturilor fundamentale pe care cetatenii unui stat le au.

In final, Deuche Welle precizeaza ca decizia Curtii a stabilit ca suma, care ajunge la valoarea de 140 de milioane de euro, va trebui restituita pana in 2015.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata