Predoiu: La jumătatea anului, sper ca Parlamentul să adopte Codurile de procedură

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi (11 februarie 2010) la Iaşi, că apreciază că la jumătatea anului este posibil ca Parlamentul să adopte Codurile de procedură Civilă şi Penală, însă nu crede că este posibil ca implementarea lor să se facă mai devreme de 2011.

‘La jumătatea anului sper să fie adoptate în Parlament Codurile de procedură. Dacă toate lucrurile merg bine, în partea a doua a anului vom iniţia şi studiile de impact. Nu vom trece la implementarea Codurilor până nu vom fi siguri că va fi un succes’, a spus Cătălin Predoiu în timpul discuţiilor sale cu studenţii Facultăţii de Drept de la Universitatea Al.I.Cuza.

Oficialul a precizat că, în perioada iunie-august, Ministerul Justiţiei trebuie să finalizeze proiectele de lege privind aplicarea Codurilor întrucât ‘trebuie reguli pentru accelerarea judecăţilor’.
Totodată, ministrul Justiţiei a afirmat că pentru schimbarea în bine a legislaţiei este necesar sprijinul politic al Legislativului. Astfel, susţine acesta, nu va mai fi permisă suspendarea automată a proceselor pe motiv de neconstituţionalitate.

‘Sunt necesare reglementări legale prin care Curtea Constituţională să se pronunţe asupra constituţionalităţii sau neconstituţionalităţii pe fond chiar dacă examinarea se reduce la aspecte formale. Este important ca instanţa să se pronunţe atunci când este învestită fără disimularea constituţionalităţii şi neconstituţionalităţii în spatele acestor motive formale’, a mai spus Predoiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata