Premieră în plenul Senatului. 115 inițiative adoptate tacit. Gorghiu propune 3 zile de lucru în plen

Parlamentarii participa, luni 6 noiembrie 2017, la dezbaterilor din sedinta in plen a Camerei Deputatilor. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

115 inițiative legislative au trecut de plenul Senatului, luni, prin adoptare tacită, printre care: Codul penal, proiectul privind Legea cetățeniei române, proiectul privind votul electronic, indemnizații de sănătate. Deputatul PNL Alina Gorghiu propune trei zile de lucru ale plenului Senatului.

„În numele PNL, vă solicit să faceți o schimbare în activitatea Senatului. Este de Cartea Recordurilor să avem 115 inițiative legislative trecute prin adoptare tacită, este o jenă pe care nu știu cum, majoritatea PSD, 71 de senatori, sau 70, suportă sau o acceptă. Motiv pentru care, eu fiind unul dintre inițiatorii a două proiecte legislative care astăzi, trec prin adoptare tacită, mi-aș fi dorit să am posibilitatea să le dezbat cu dumneavoastră și colegii noștri, în plenul Senatului. De ce nu se poate acest lucru? Pentru că nu doresc colegii de la PSD, în număr de 71, să vină și să își facă treaba. Cred că de data aceasta nu au cum să nu accepte cei din PSD ca programul de săptămâna viitoare să fie de trei zile, e o propunere mai mult decât serioasă, altfel se poate califica drept chiar nesimțire faptul că nu suntem capabili să legiferăm într-o cameră atât de importantă cum este Senatul României. Gândiți-vă că printre cele 115 inițiative, ai Cod Penal, legislație referitoare la persoane cu dizabilități, familie, legi, sector economic, energie ș.a.m.d.”, a afirmat senatorul PNL Alina Gorghiu.

Unul dintre proiectele adoptate tacit este și proiectul deputatului PNL Florin Roman, pentru modificarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede că pedofilii, violatorii, criminalii şi corupţii să fie exceptaţi de la eliberarea condiţionată.

Deputatul PNL a motivat că iniţiativa sa îşi propune să corecteze astfel de situaţii, cât şi să responsabilizeze mai mult actul de justiţiei şi în sistemul penitenciar.

„Tocmai de aceea, în calitate de deputat PNL, am iniţiat şi depus o propunere legislativă prin care vin şi corectez această situaţie. Propun, astfel, modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal având ca obiectiv reducerea recrudescenţei fenomenului infracţional, dar şi de a conduce la o responsabilizare mult mai mare în actul de justiţie şi în sistemul penitenciar. Am avertizat în nenumărate rânduri asupra efectelor negative ale legii regimului compensatoriu, însă nici ministrul de interne Carmen Dan, nici Guvernul PSD-ALDE nu au avut urechi să audă! Nu au contat în niciun fel nenumăratele cazuri de violenţă în care au fost implicaţi foşti deţinuţi care abia beneficiaseră de prevederile recursului compensatoriu”, a afirmat Roman, într-un comunicat de presă, remis MEDIAFAX.

Alte proiecte adoptate tacit sunt: propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun; propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.223 din 24 iulie 2015 privind pensiile militare de stat, ce prevede ca cei care au făcut parte din aparatul represiv comunist și au fost condamnați prin sentințpă definitivă, să nu beneficieze de pensii militare; un alt proiect prevede includerea domeniului apărare cibernetică și a structurilor din domeniul apărării cibernetice între categoriile care beneficiază de o compensație de risc/pericol deosebit de până la 30% calculată la solda de funcție/salariul de funcție/salariul de bază. O altă propunere legislativă prevede modificarea unor acte normative în domeniul reglementarii produselor din tutun.

Inițiativele, care au trecut de Senat, prin adoptare tacită, prin împlinirea termenului pentru dezbatere şi adoptare, la data de 18 octombrie 2019, urmează să intre în dezbaterea și votul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata