Premierii României şi Republicii Moldova au marcat la Sculeni eliminarea vizelor pentru moldoveni

Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova, Iurie Leancă, s-au întâlnit marţi cu locuitorii din Sculeni în cadrul unui eveniment care a marcat eliminarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni de către statele membre ale UE.

Întâlnirea a avut loc pe stadionul din Sculeni în prezenţa mai multor localnici, majoritatea elevi, care au serbat astfel Ziua Europei, după cum spunea premierul Iurie Leancă.

Cei doi premieri au fost întâmpinaţi de doi tineri îmbrăcaţi în costume populare, care le-au oferit pâine cu sare şi un pahar de vin roşu.

„În urmă cu 12 ani, cei mai tineri prezenţi aici încă nu erau născuţi şi românii au putut merge în Europa fără vize. Atunci, noi ne-am bucurat cum vă bucuraţi şi dumneavoastră astăzi, dar nu am ştiut cât de mult ne va schimba viaţa acest lucru, ce înseamnă pentru cei tineri să viziteze Franţa, Italia, Spania, Europa, să-şi continue studiile în Europa, ce înseamnă din punct de vedere economic, fiind membri ai Europei, să avem mai multe locuri de muncă, să avem salarii şi pensii mai bune, să avem un viitor mai sigur pentru noi şi pentru familiile noastre. Cred că astăzi este un moment istoric, este încă doar un pas al Moldovei spre Europa. (…) Să aveţi încredere că toţi paşii pe care-i veţi face în continuare sunt spre binele nu neapărat al generaţiei actuale, ci mai degrabă al generaţiei care va veni după. Vreau să fiţi convinşi, părinţii copiilor de azi, că faceţi bine mergând cu Moldova spre Europa”, a declarat premierul Ponta.

Șeful Executivului de la Bucureşti a adăugat că este o datorie a Guvernului României să sprijine necondiţionat şi „fără niciun gând ascuns” Republica Moldova. Ponta a reamintit de banii alocaţi de Guvernul României pentru reconstrucţia a 400 de grădiniţe din Republica Moldova şi faptul că gazoductul Iaşi-Ungheni, un proiect care s-a aflat mai mult pe hârtie, va fi finalizat în vara acestui an.

La rândul său, premierul Iurie Leancă a arătat că Republica Moldova se află într-o perioadă absolut deosebită.

„Un obiectiv pe care l-am fixat acum patru ani, unul extrem de important, a fost realizat. Cetăţenii din Republica Moldova nu mai au nevoie de vize de călătorie pentru a merge în spaţiul Schengen al Uniunii Europene. Astfel, prin această decizie istorică luată de colegii noştri din UE, am devenit mult mai liberi. Este o mare realizare a societăţii din Republica Moldova, este o mare realizare a noastră, a tuturor. Dar această realizare a fost posibilă datorită unei conlucrări fără precedent cu prietenii noştri europeni şi în mod special cu cei din România”, a declarat premierul moldovean la Sculeni.

Cei doi premieri s-au deplasat apoi la Punctul de Trecere a Frontierei Republicii Moldova spre România de la Sculeni, unde au traversat graniţa alături de câţiva cetăţeni moldoveni deţinători de paşapoarte biometrice. Întrebaţi unde-şi doresc să meargă la facultate, tinerii moldoveni au spus :”La Iaşi”.

Premierul Ponta le-a spus :„La Iaşi, apoi la Paris sau la Roma! Să fiţi sănătoşi şi să aveţi o viaţă mai bună decât a celor de dinainte”.

El a mai spus că îşi doreşte ca în cursul acestui an Republica Moldova să semneze cât mai repede acordul de asociere la Uniunea Europeană.

„Aşa cum în urmă cu 12 ani ridicarea vizelor pentru români a însemnat pasul decisiv către UE, la fel îmi doresc ca ziua de astăzi să reprezinte pasul decisiv al Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Și aşa cum am spus tot timpul şi îi spuneam şi domnului Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European şi posibil preşedinte al Comisiei Europene, obiectivul fundamental al nostru, noi doi, dar cred că al popoarelor noastre, este ca în 2019, când România va avea preşedinţia UE, la masa membrilor cu drepturi depline să fie un loc pentru prim-ministrul Republicii Moldova, un loc egal cu al tuturor celorlalţi prim-miniştri din Europa”, a mai declarat Victor Ponta.

Victor Ponta şi Iurie Leancă urmează să viziteze partea românească a gazoductului Iaşi-Ungheni.

Alături de premierul Victor Ponta, la Sculeni şi pe tot parcursul evenimentului, s-au aflat vicepremierul Liviu Dragnea şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata