Premierul a solicitat Ministerului Sănătăţii să urgenteze actul normativ privind concediile medicale

Premierul Emil Boc i-a solicitat miercuri (24 martie 2010) ministrului Sănătăţii să urgenteze elaborarea actului normativ privind acordarea concediilor medicale, care urmează să conţină mijloace mai eficiente de verificare a modului de acordare a acestora.

„Ştiu că domnul ministru lucrează la actul normativ. Am primit o informare chiar astăzi cu privire la AVAS, unde, în luna februarie, au fost înregistrate 116 concedii medicale. Practica aceasta, din păcate, este doar una dintre cele cu privire la utilizarea concediului medical pentru a se substitui diverselor motivaţii de altă natură”, i-a spus Emil Boc secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu Cercel, în debutul şedinţei de Guvern.

Începând de luna viitoare, Ministerul Sănătăţii propune modificarea sistemului de acordare a concediilor medicale. Proiectul de act normativ prevede măsuri în premieră, care dau posibilitatea autorităţilor să verifice dacă persoana care a solicitat concediul medical necesită, într-adevăr, îngrijiri medicale.
Angajatorii sau, după caz, Casa de Asigurări de Sănătate, pot să verifice dacă pacientul tratat în regim ambulatoriu este bolnav la domiciliu sau la reşedinţa aleasă, în orele în care nu se află la unitatea sanitară pentru tratament.

În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical. Ministerul Sănătăţii estimează că aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numărului de certificate medicale eliberate şi la economii de aproximativ 142.304,6 mii de lei, în acest an, şi peste 189.739, 5 mii de lei, anual, în următorii patru ani, la bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata