Premierul Boc speră să se deschidă reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, în scurt timp

Prim-ministrul Emil Boc şi-a exprimat marţi, 18 mai, speranţa că, în scurt timp, vor fi date în folosinţă reactoarele III şi IV ale Centralei Nucleare de la Cernavodă şi că, pe termen mediu, România va construi o a doua centrală nucleară, a informat Biroul de presă al Guvernului.

Boc a avut marţi, la Guvern, o întrevedere cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano.

În contextul în care energia nucleară reprezintă o componentă importantă în mix-ul energetic al României, premierul Emil Boc şi-a exprimat speranţa că, într-un orizont de timp relativ scurt, vor fi date în folosinţă şi celelalte două reactoare ale centralei de la Cernavodă, iar pe termen mediu va fi construită o a doua centrală nucleară. „În acest sens, cooperarea cu AIEA este foarte apreciată de autorităţile române”, a subliniat premierul Boc.

De asemenea, şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat că România sprijină activităţile AIEA pe cei trei mari piloni, conform statutului Agenţiei: garanţii şi verificare; siguranţă şi securitate nucleară; ştiinţă şi tehnologie. Iniţiativele demarate vor fi susţinute de România şi după încheierea mandatului în Consiliul guvernatorilor al AIEA.

Totodată, Boc şi-a exprimat aprecierea pentru Programul de Acţiune pentru Tratamentul Cancerului (PACT), premierul subliniind interesul deosebit al României pentru cooperarea tehnică pe linia aplicaţiilor medicale ale energiei nucleare, în special în ceea ce priveşte tehnologia de depistare şi tratament a cancerului, se mai arată în comunicatul Executivului.

România este membru în Consiliul guvernatorilor al AIEA (BoG) în perioada septembrie 2008 – septembrie 2010. Conform algoritmului convenit la nivelul grupurilor regionale şi înţelegerii din cadrul Grupului Est-European (EEG), ţara noastră a îndeplinit în intervalul septembrie 2008 – septembrie 2009 funcţia de vicepreşedinte al BoG.

Grupul Est-European a decis, în 2009, prelungirea cu încă un an a sprijinului pentru ca România să continue să deţină funcţia de vicepreşedinte al BoG pentru intervalul septembrie 2009 – septembrie 2010.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata