Premierul Emil Boc face apel la sinistraţi să nu refuze evacuarea în caz de viituri

Premierul Emil Boc a lansat joi, 1 iulie, un apel către toate persoanele sinistrate să respecte indicaţiile autorităţilor şi să nu refuze evacuarea în cazul situaţiilor de urgenţă.

„Noaptea aceasta (de joi spre vineri – n.r.) este o noapte de foc pentru autorităţile centrale şi locale, pentru gestionarea acestor situaţii. Fac un apel la toţi cetăţenii care sunt în situaţii de inundaţii să coopereze cu autorităţile pentru a pune mai presus de orice altceva viaţa şi să respecte planul de evacuare. Această cooperare uşurează munca autorităţilor”, a declarat primul-ministru Emil Boc, într-o conferinţă de presă susţinută la Roman, în judeţul Neamţ.

Şeful Executivului a reiterat că prioritari sunt, în ordine, oamenii, apoi bunurile şi terenurile sau pădurile.

De asemenea, Emil Boc a dat asigurări că autorităţile sunt pregătite să ajute persoanele care sunt evacuate.

„Vom face o evaluare a infrastructurii distruse. (…) Vrem să ştim unde, ce şi cum putem interveni, să ajutăm autorităţile care ne cer sprijinul. Sunt probleme majore pe care trebuie să le gestionăm în momentul de faţă. Am încredere că autorităţile vor face tot ce trebuie pentru provocarea din această noapte”, a adăugat premierul.
Primul-ministru a precizat că, după ce vor trece inundaţiile, vor fi emise hotărâri de guvern, în ordinea priorităţilor, pentru a realiza investiţiile de infrastructură distruse.

După ce a mers în mai multe zone din ţară afectate de inundaţii, Emil Boc a încercat să ajungă, după cum a susţinut, în satul Doljeşti, dar nu a reuşit din cauza viiturilor. Premierul a ajuns doar în satul Rotunda unde s-a întâlnit cu ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Întrebat de ce reprezentanţii Guvernului au ajuns abia joi în localităţile afectate de inundaţii, şeful Executivului a susţinut că a avut şi are încredere, în continuare, în autorităţile locale.

Alături de premierul Emil Boc s-au aflat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, şi ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Hidrologii au instituit, joi după-amiază, Cod Roşu pe râurile Olt şi Prut şi au menţinut avertizările Cod Galben şi Portocaliu de inundaţii pentru râurile din bazinul Sucevei, Prut, Olt, Moldova, Bistriţa, Crasna, şi din bazinul superior al Prahovei.

În intervalul 1 iulie, ora 16,00, – 2 iulie, ora 16,00, se vor înregistra creşteri ale debitelor şi nivelurilor de ape cu depăşiri ale Cotelor de Pericol, Inundaţie şi Atenţie în şase bazine hidrografice.

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Mediului şi Pădurilor a trimis joi după-amiază o actualizare a avertizării hidrologice de Cod Roşu către prefecturile a şase judeţe – Bacău, Botoşani, Galaţi, Harghita, Neamţ şi Iaşi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata