Premierul le-a cerut miniştrilor să fie mai duri cu aleşii locali

Emil Boc le-a reproşat miercuri (1 septembrie 2010) miniştrilor că nu au fost ”suficient de percutanţi” în a presa autorităţile locale pentru a absorbi fonduri europene.

„Din nefericire, n-aţi fost suficient de percutanţi şi de duri în raport cu cei care implementează. Aş vrea să aud mai multe situaţii în fiecare zi, în fiecare lună, de administraţii locale sau operatori privaţi care nu absorb bani europeni, care nu cheltuiesc bani europeni, odată ce contractele au fost semnate… Eu am făcut odată o prezentare cu prefecţii, în care am spus câteva proiecte mari care sunt în întârziere.

Vreau ca această muncă să fie continuată de către miniştri. Omul rău este primul-ministru, ok, dar vreau ca şi miniştrii să fie, în fiecare săptămână, transparenţi, fără partis pris politic, şi să arate foarte clar în ce judeţe, în ce localităţi, proiectele merg şi unde nu merg, pentru că altfel ne furăm căciula şi vom ajunge într-o situaţie în care vom pune în pericol absorbţia fondurilor europene”, le-a spus Boc miniştrilor, în şedinţa de guvern.

El le-a cerut membrilor Cabinetului să fie „mult mai duri” cu primarii şi şefii de consilii judeţene care nu se implică în proiecte din fonduri europene. „Vă cer să fiţi mult mai duri în raport cu beneficiarii, în sensul atenţionării, dar şi din perspectivă publică a informării cetăţenilor cu privire la pierderea acestor şanse de absorbţie a fondurilor europene”, le-a mai transmis premierul miniştrilor.

În urma analizei pe luna august a absorbţiei fondurilor europene, premierul a constatat un ritm foarte scăzut al acestui proces, deşi există o uşoară creştere faţă de evaluarea precedentă. „Există o uşoară creştere a absorbţiei fondurilor comunitare (…).
Dar, cu toate acestea, ritmul absorbţiei fondurilor comunitare este extrem de scăzut şi, în acest ritm, există pericolul ca România să nu poată absorbi în integralitate sumele pe care le are de la Uniunea Europeană”, a avertizat şeful Executivului.

Totodată, Emil Boc a subliniat că Guvernul are ca obiective în perioada următoare dublarea efortului pentru absorbţia fondurilor comunitare, precum şi simplificarea procedurilor în domeniu.

„Obiectivul pe care îl avem este de a dubla în perioada următoare efortul absorbţiei fondurilor europene, ţinând cont şi de avantajul că odată ce proiectele se află în perioada de implementare şansele sunt mult mai mari ca banii europeni să fie cheltuiţi, iar, pe de altă parte, de a simplifica în continuare procedurile, atât cele care vizează achiziţiile publice, cât şi cele care vizează relaţiile cu beneficiarii”, a mai spus Boc, în şedinţa de Guvern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata