Preşedintele Băsescu cere Parlamentului reexaminarea proiectului de lege privind produsele etnobotanice

Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri (5 martie 2010) Parlamentului o cerere de reexaminare a proiectului de lege pentru completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, deoarece a fost adoptată deja o ordonanţă de urgenţă, pe aceeaşi temă, cu un conţinut mult mai cuprinzător, a informat Administraţia Prezidenţială.

„În condiţiile în care avem o ordonanţă de urgenţă în vigoare, ce are un conţinut mult mai cuprinzător decât cel al prezentei legi trimise la promulgare, considerăm că se impune reexaminarea acestei legi în vederea punerii sale în acord cu dispoziţiile cuprinse în ordonanţa de urgenţă mai sus-menţionată. Acest lucru este necesar, având în vedere necesitatea unei reglementări unitare în materie şi evitarea paralelismelor legislative”, se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele menţionează că proiectul de lege care vizează completarea Legii nr. 143/2000 a fost adoptat de Senat pe 9 noiembrie 2009, iar de către Camera Deputaţilor pe 9 februarie 2010.
O zi mai târziu, pe 10 februarie, Guvernul a emis Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2010, prin care se modifică şi se completează Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi se completează Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

„O.U.G. nr. 6/2010 oferă soluţii legislative care acoperă problematica consumului anumitor plante şi substanţe ce prezintă pericol pentru sănătatea publică. Această ordonanţă de urgenţă a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 100 din 15 februarie 2010”, se mai precizează în cererea de reexaminare.

Proiectul de lege trimis spre reexaminare completează Legea nr. 143/2000 prin incriminarea comercializării, vânzării, punerii în vânzare, distribuirii, livrării produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic.
Pentru săvârşirea acestor fapte, proiectul prevede pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar tentativa se pedepseşte. Lista produselor se stabileşte prin ordin al ministrului sănătăţii, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, conform proiectului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata