Preşedintele Băsescu îi solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG privind educaţia

Președintele Traian Băsescu îi solicită Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, într-o scrisoare transmisă luni, să reanalizeze posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constituțională a României (CCR) cu excepția de neconstituționalitate a OUG 49/26 iunie 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educației.

„Având în vedere că, până la această dată, nu au fost luate măsuri pentru restabilirea ordinii constituționale și înlăturarea efectelor intrării în vigoare a ordonanței de urgență indicate, vă solicit să reanalizați posibilitatea de a sesiza direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a acestei ordonanțe de urgență pentru considerentele precizate în scrisoarea din 4 iulie. În cazul în care veți decide să nu dați curs procedurii de sesizare a Curții Constituționale, vă rog să aveți în vedere, dacă veți considera oportun, să-mi comunicați motivele care au stat la baza refuzului inițierii unui asemenea demers”, se arată în scrisoare.

Președintele Băsescu precizează că pe 4 iulie, în temeiul articolului 80 alineatul 2 din Constituția României, i-a solicitat Avocatului Poporului să analizeze posibilitatea de a sesiza CCR cu excepția de neconstituționalitate a OUG nr. 49/26 iunie 2014, în conformitate cu articolul 146 litera d) din Constituția României, republicată și cu articolul 13 alineatul (1) litera f) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului.

El menționează că la acea dată a semnalat că prin actul normativ respectiv a fost încălcat regimul constituțional referitor la emiterea OUG, precum și dreptul la învățătură și dreptul la proprietate privată.

Șeful statului arată că prin atribuția Avocatului Poporului de a sesiza direct CCR în cadrul unei proceduri speciale s-a avut în vedere ca drepturile și libertățile cetățenilor să fie mai bine apărate.

În acest sens, președintele Băsescu îi solicită Avocatului Poporului să ia în considerare și punctul de vedere al societății civile față de încălcarea drepturilor constituționale ale cetățenilor prin menținerea în vigoare a acestei ordonanței de urgență.

„Statul de drept reprezintă una dintre valorile supreme ale poporului român și presupune obligativitatea respectării Constituției și a jurisprudenței Curții Constituționale. Instituirea unui climat de legalitate implică recunoașterea drepturilor și libertăților cetățenilor, iar un rol aparte în această privință revine Avocatului Poporului care are posibilitatea să asigure, prin pârghiile constituționale și legale ce i-au fost conferite, respectarea Legii fundamentale”, conchide șeful statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata