Preşedintele Băsescu solicită statelor membre UE dreptul României prevăzut în Tratat de a intra în spaţiul Schengen

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat vineri statelor membre ale Uniunii Europene dreptul României, prevăzut în Tratat, de a intra în spaţiul Schengen atunci când îndeplineşte condiţiile, argumentând că instituţiile statului român, responsabile cu lupta anticorupţie, au performanţe apreciate pozitiv de ultimul Raport al Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Din Raportul MCV este evident că instituţiile statului român responsabile de lupta anticorupţie au perfomanţe apreciate pozitiv. Şi mă refer aici la Direcţia Naţională Anticorupţie, la ÎCCJ, la ANI, la alte Curţi decât ÎCCJ. Faptul că instituţiile din România funcţionează mă îndreptăţeşte, ca preşedinte al României, să solicit statelor membre dreptul României prevăzut în Tratat de a intra în spaţiul Schengen atunci când îndeplineşte condiţiile”, a declarat şeful statului român, la finalul întrevederii avute la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Potrivit preşedintelui Băsescu, este foarte adevărat că Raportul MCV face menţiuni cu privire la abordarea politicienilor din România, în mod deosebit a Parlamentului.

„Dar esenţa realităţilor este modul cum funcţionează instituţiile statului român. Iar funcţionarea acestor instituţii ne îndreptăţeşte să ne propunem ca în acest an să parcurgem prima etapa de integrare în Spaţiul Schengen”, a subliniat Traian Băsescu.

(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata