Preşedintele Băsescu vrea să ştie poziţia Guvernului despre legea ANI şi legea pensiilor

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis marţi (20 aprilie 2010) membrilor Cabinetului Boc că doreşte să afle părerea lor referitoare la ultimele evoluţii legate de Legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), dar şi în ceea ce priveşte legea pensiilor.

„Practic, Agenţia Naţională de Integritate a fost desfiinţată, prin hotărârea Curţii Constituţionale. Ea nu mai are atribuţiuni, spre marea veselie a unora, dar spre marele deserviciu făcut României. România reuşise să se recredibilizeze în procesul de a elimina clauza de salvgardare pe justiţie şi, pe urmă, în procesul de a diminua timpul de monitorizare, în faza în care ne aflăm acum, printre altele şi prin funcţionarea ANI”, a spus preşedintele Băsescu, marţi, în debutul consultărilor, de la Palatul Cotroceni, cu membrii Guvernului.

El a mai precizat că alături de subiectele pe care le-a menţionat în scrisoare, doreşte să ştie care e poziţia Guvernului şi faţă de legea pensiilor. „Legea educaţiei cred că nu stârneşte dispute în interiorul coaliţiei de guvernare”, a adăugat el. Preşedintele a mai precizat că vrea să abordeze chestiuni care ţin de capacitatea autorităţilor de a accelera procesul de ieşire din criză, dar şi de capacitatea României de „a nu trăi din împrumuturi”.

„Ce se întâmplă în astfel de situaţii vedem puţin mai la sud, iar faptul că Guvernul şi-a asumat o serie de măsuri extrem de dificile legate de reducerea cheltuielilor bugetare, de stabilirea unui nivel rezonabil de echitate între diverse categorii sociale – şi aici mă refer şi la legea salarizării şi la legea pensiilor – mi se pare că sunt măsuri curajoase, dar şi absolut necesare”, a spus el.

Traian Băsescu a mai afirmat că vrea să ştie punctul de vedere al Guvernului cu privire la reducerea cheltuielilor publice în administraţia centrală şi locală, dar şi cu privire la reducerea cheltuielilor sociale. „În momentul de faţă, un număr mare de asistaţi şi un procent important de asistenţă nejustificată face ca de fapt să nu se poată concentra sprijinul social pe categoriile care au mai multă nevoie de asistenţă socială”, a apreciat el.

A menţionat că este interesat de poziţia Guvernului în ce priveşte creşterea nivelului de absorbţie a fondurilor comunitare, menţionând în mod deosebit programele de coeziune, dar şi domeniul agriculturii. Traian Băsescu doreşte să abordeze în discuţia cu membrii Guvernului revizuirea Constituţiei şi procesul de descentralizare.
„Despre descentralizare, toţi am vorbit în campanie, atât eu, în calitate de candidat la preşedinţie, dar şi dvs, cu partidele pe care le reprezentaţi.

În mod egal a vorbit şi opoziţia despre descentralizare, dar ea nu apare în mod real şi accelerat”, a afirmat şeful statului. Traian Băsescu a mulţumit premierului şi miniştrilor pentru faptul că au dat curs invitaţiei de a veni la Palatul Cotroceni, menţionând că aceasta a fost făcută conform articolului 86 din Constituţie, cu privire la consultarea dintre preşedinte şi Guvern pe probleme de interes major.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    El hotareste TOT.Asta e poveste ca vrea sa stie, cand el comanda, asculta, este informat si executa BOC si MARKO, si OPREA.Atata duplicitate, si crede ca toti suntem NAIVI, PROSTI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata