Preşedintele CA al Băncii Transilvania, trimis în judecată de procurorii DIICOT

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Alături de acesta, procurorii au mai dispus trimiterea în judecată şi a fostului vicepreşedinte Claudiu-Eugen-Iuliu Silaghi, a directorului general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, Georgios Christofourou, sub acuzaţia de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Totodată, au mai fost trimişi în judecată, pentru săvârşirea aceloraşi infracţiuni, un angajat al Bank Of Cyprus, Anastasios Isaakidis şi Mirela Silaghi, Doina Mărioara Cojocaru, Sergiu Dan Dascăl şi Radu Codruţ Jurcovan.

Potrivit anchetatorilor, Claudiu-Eugen-Iuliu Silaghi este acuzat că, în perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009, a acţionat, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în mod concertat cu ceilalţi învinuiţi, pe baza informaţiilor privilegiate obţinute de la învinuitul Sergiu Dan Dascăl, a achiziţionat, în mod repetat, de pe piaţa BVB, pe contul învinuitei Doina Mărioara Cojocaru, un număr total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. în valoare totală de 74.797.448,34 lei.

Această operaţiune i-a asigurat o poziţie dominantă asupra cererii şi ofertei acestor titluri, pentru crearea unor condiţii incorecte de tranzacţionare şi în scopul ascunderii identităţii deţinătorului real, precum şi aceea de a folosi informaţia privilegiată cunoscută încă din toamna anului 2008 (în calitatea sa de membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania S.A.), referitoare la intenţia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achiziţiona un pachet semnificativ de acţiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV), mai susţin procurorii DIICOT.

Aceştia arată, în rezoluţia de trimitere în judecată, că la data de 7 decembrie 2009, prin intermediul Doinei Mărioara Cojocaru, a vândut toate acţiunile achiziţionate deţinute la acel moment – 33.600.000 titluri TLV – la preţul de 80.640.000 lei cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru.

Dosarul a fost trimis pentru a fi soluţionat, în primă instanţă, către Tribunalului Bucureşti.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata