Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, reţinut de DNA

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, el fiind acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator și complicitate la spălare de bani, au declarat miercuri surse judiciare.

El va fi prezentat Curții de Apel Cluj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar, a fost reținut și Vasile Pogăcean, asociat și administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, acuzat de două infracțiuni de dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri , în sarcina șefului CJ Cluj au fost reținute 5 infracțiuni de luare de mită, dintre care 2 în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator (2 acte materiale) și complicitate la spălare de bani. „În cauză, există indicii concrete privind săvârșirea de către Horea Uioreanu și Vasile Pogăcean, precum și de către alte persoane, a unor fapte de corupție, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul CJ Cluj pentru plata unor contracte finanțate de instituția județeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiționale la acestea, pentru organizarea de licitații trucate, scopul urmărit fiind de a obține foloase materiale necuvenite”, se arată în comunicat.

Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu ar fi pretins de la omul de afaceri remiterea, cu titlu de mită, a aproximativ 700.000 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparținând acestuia, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituției județene, să aloce sumele vizate de omul de afaceri. „După ce a primit, în avans, o primă tranșă în cuantum de 40.000 lei, Horea Uioreanu, în mai și octombrie 2013, în calitate de președinte al CJ Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeșul Gherlii, Câțcău, Iclod, Bonțida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune. Așadar, pentru 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra președintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei”, susțin procurorii.

Pentru 2014, potrivit celor convenite între cei doi, pentru lucrări realizate de firmă în comunele Bonțida și Fizeșul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferențial, fonduri de la bugetul CJ Cluj de aproximativ 1,5 milioane lei. „Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri a remis cu titlu de mită lui Horea Uioreanu suma de 174.500 lei”, mai precizează DNA.

În cauză se efectuează acte de urmărire și față de alte persoane decât cele deja menționate, menționează sursa citată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata