Preşedintele Consiliului Fiscal: Doar creditele performante pot fi restructurate

Restructurarea creditelor pe care persoanele cu venituri mici la au la bănci, în schimbul unor stimulente fiscale, trebuie să îndeplinească trei condiții pentru a funcționa, respectiv creditul să fie performant, clientul să ceară restructurarea și banca să accepte restructurarea, apreciază președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

„Sunt trei condiții esențiale pentru ca măsura să poată fi aplicată: în primul rând clientul să nu aibă restanțe mai mari de 90 de zile, ceea ce înseamnă că acel credit trebuie să fie performant, să vrea banca și clientul să restructureze creditul. Dar clientul care plătește în momentul de față a trecut deja peste cinci ani de criză, momentul cel mai negativ al crizei probabil că a trecut de mult, suntem pe revenire economică. Deci, de ce ar vrea o persoană care nu are restanțe la plată, într-un moment în care activitatea economică își revine, să își restructureze un credit astfel încât să își extindă perioada de creditare și, în ultimă instanță, să plătească mai mult?”, a declaratpreședintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Mai mult, după cei doi ani în care se aplică restructurarea, clientul va avea o rată lunară mai mare care va fi doar parțial compensată de stimulul fiscal acordat de autorități, și în final el va ajunge să plătească mai mult, a adăugat Dumitru.

Schema de restructurare a creditelor populației ar putea intra în vigoare de la 1 iulie și vizează persoanele cu credite bancare, care au venituri de natură salarială sub 2.000 de lei lunar.

Potrivit proiectului de Ordonanță, restructurarea creditelor trebuie să îndeplinească mai multe cerințe: să fie acordată pentru credite care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 zile; să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate a obligațiilor lunare de plată ale debitorului, aferente creditului supus restructurării, inclusiv valoarea indexării acestuia, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent dacă împrumutul respectiv a fost acordat în lei sau în valută, pentru o perioadă de maxim doi ani; să asigure prelungirea duratei inițiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligațiile de plată.

De asemenea, în proiect se mai precizează că băncile nu pot majora rata dobânzii sau alte costuri aferente finanțării și nici nu pot impune alte costuri, altfel decât era prevăzut în contract la data solicitării restructurării.

Persoanele care beneficiază de măsura restructurării creditelor au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii sau pensii a unei sume sub formă de deducere specială pentru credite, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata