Preşedintele CSSPP: Nu s-a luat o decizie definitivă în privinţa reducerii cotei de contribuţie la Pilonul II

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din România (CSSPP), Mircea Oancea, a declarat joi, 27 mai, la Sinaia, că, momentan, nu a fost luată o decizie definitivă cu privire la reducerea contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii, aşa cum anunţase cu o zi în urmă ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

‘Nu este luată nicio decizie în privinţa reducerii contribuţiei pentru Pilonul II de pensii administrate privat. Vă anunţ azi că intenţionez, împreună cu toţi cei care au putere de decizie în domeniu, să facem toate demersurile pentru a stopa această decizie’, a afirmat Oancea.

Acesta a adăugat că o eventuală măsură definitivă de reducere a contribuţiilor va da un semnal prost investitorilor şi va afecta parteneriatul din zona privată.

‘Măsurile de reducere a contribuţiilor vor afecta parteneriatul din privat şi se dă un semnal prost investitorilor.

Fondurile de pensii au dovedit că sunt un factor de stabilitate în sectorul financiar, datorită politicilor investiţionale pe termen lung. Fondurile de pensii reprezintă capitalul românesc care nu pleacă la primele semne negative din piaţă. Cred că se afectează o politică sănătoasă în România’, a explicat Mircea Oancea.

Şeful CSSPP a recunoscut faptul că, după doi ani de la lansare, nivelul de contribuţie la Pilonul II este unul ‘foarte redus’, şi că dacă se va continua în aceeaşi manieră ‘sistemul de pensii va eşua’.

Miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat măsura de reducere a contribuţiilor la fondurile de pensii private obligatorii, iniţiativa măsura fiind cuprinsă în proiectul de rectificare bugetară pentru anul 2010.
Oficialul MFP nu a precizat cu cât vor fi reduse aceste contribuţii, dar a menţionat că va fi luată această măsură.

La negocierile cu partenerii sociali, Vlădescu i-a informat că aceste contribuţii pentru pensiile private obligatorii vor fi reduse timp de un an şi jumătate, până la finele lui 2011, de la 2,5 la sută la 0,5 la sută din veniturile brute ale participanţilor în sistem.

Activele nete aferente celor nouă fonduri de pensii, administrate de administratorii autorizaţi de CSSPP în Pilonul II, au fost, în aprilie, de 3,145 miliarde de lei (762 de milioane de euro), mai mari cu şase la sută faţă de martie 2010 şi cu 32 la sută în primele patru luni ale anului.

Potrivit buletinului lunar aferent lunii aprilie publicat de arbitrul pieţei pensiilor din România, comparativ cu aprilie 2009, activele nete au crescut în luna de referinţă de aproximativ 2,4 ori.

În aprilie, 5.026.721 persoane participau la fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II, în creştere cu 0,4 la sută faţă de luna precedentă şi cu doi la sută în primele patru luni ale anului 2010. Creşterea numărului de participanţi faţă de aprilie 2009 a fost de şase la sută.

De asemenea, în luna de referinţă, 61 la sută dintre participanţi aveau vârsta de până în 35 ani şi 39 la sută vârsta de peste 35 de ani. Pe gen, structura a fost următoarea: 51 la sută erau bărbaţi şi 49 la sută femei. În ambele cazuri, valorile au fost similare cu cele înregistrate în lunile anterioare.

În condiţiile unei cote de contribuţii de 2,5 la sută din veniturile asigurate, suma virată în aprilie 2010 a fost în valoare de 134,3 milioane lei (33 milioane euro), în scădere cu unu la sută faţă de martie 2010, dar mai mare cu 20 – 28 la sută faţă de lunile ianuarie şi februarie ac., când cota de contribuţie a fost de numai doi la sută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata