Preşedintele Curţii de Conturi: Ar trebui extins controlul financiar preventiv extern la administraţia locală

Posibilitatea extinderii controlului financiar preventiv extern ar trebui analizată, având în vedere numărul destul de mare de abateri de la legalitate, constatate în fiecare an de Curtea de Conturi /CC/, a declarat, vineri, președintele instituției, Nicolae Văcăroiu, la Palatul Parlamentului, la manifestarea de sărbătorire a 150 de ani de la înființarea Curții de Conturi.

La reînființarea Curții de Conturi, în 1992, instituția avea atribuții de control preventiv, control ulterior și jurisdicționale, iar toate constatările secției de control preventiv erau transmise secției de control ulterior, conducând la creșterea calității și eficienței Curții în îndeplinirea atribuțiilor legale, a menționat Văcăroiu.

În 1999, secția de control preventiv din cadrul CC a fost desființată, această activitate fiind preluată de Ministerul de Finanțe.

„Indiferent unde îi e locul, considerăm că, în prezent, se impun măsuri pentru eficientizarea acțiunilor de control preventiv, prin asigurarea de specialiști cu o înaltă pregătire profesională, garantarea independenței acestora și chiar analizarea posibilității extinderii controlului financiar preventiv extern la unitățile administrativ-teritoriale, sigur până la un anumit plafon valoric, având în vedere numărul destul de mare de abateri de la legalitate, constatate în fiecare an de către Curtea de Conturi”, a spus președintele CC.

În România, Curtea de Conturi a luat naștere, practic, odată cu constituirea statului modern. În ianuarie 1864, primul ministru Mihail Kogălniceanu a supus Adunării Legiuitoare dezbaterea proiectului de lege privind organizarea și funcționarea Înaltei Curți de Conturi a României, care a fost adoptat și promulgat în 24 ianuarie 1864 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Înalta Curte de Conturi a fost desființată pe 30 noiembrie 1948, atribuțiile fiind preluate de Ministerul de Finanțe al Republicii Populare Române, prin înființarea unei Direcții Generale de Control Financiar.

Revoluția din decembrie 1989 a pus capăt regimului comunist, iar Constituția din 1991 prevedea înființarea Curții de Conturi, având atribuții de a exercită controlul asupra modului de formare, administrare și întrebuințare a resurselor financiare ale statului și ale sectorului public. Legea de organizare și funcționare a Curții de Conturi a fost aprobată de Parlament și promulgată de președintele României la dată de 8 septembrie 1992. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata