Preşedintele Iohannis a promulgat modificarea legii serviciilor comunitare de utilităţi publice

24

Președintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 4 decembrie, decretul privind promulgarea actului normativ pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului a contestat la CCR acest proiect de lege care se referea, printre altele, și la incompatibilități, Curtea admițând sesizarea depusă de șeful statului.

Potrivit Administrației Prezidențiale, motivele sesizării lui Iohannis vizau aspecte de neconstituționalitate constând, pe de o parte, în încălcarea normelor constituționale referitoare la domeniul rezervat legii organice, iar, pe de altă parte, a celor referitoare la competența legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare, prin nerespectarea dispozițiilor prevederilor Constituției.

În sesizare se preciza că actul normativ a fost respins de Senat și adoptat de Camera Deputaților, care a modificat forma inițiatorului prin amendarea dispozițiilor art. 10 alin. (8) și instituirea acestora ca norme derogatorii de la prevederile art. 37 și art. 92 ale Legii administrației publice locale 215/ 2001.

Totodată, se mai arăta că, ulterior adoptării legii de către Camera Deputaților, pe 14 iulie 2014, fostul președinte Traian Băsescu a solicitat Parlamentului reexaminarea legii pe motiv că prevederile articolului unic pct. 2 vin în contradicție cu dispozițiile privind respectarea regimului incompatibilităților și conflictelor de interese reglementat în Legea 161/ 2003, fiind adoptată în aceeași formă.

Președintele Iohannis spunea că, potrivit Constituției, organizarea administrației publice locale, a teritoriului, precum și regimul general al autonomiei locale se reglementează prin lege organică.

Legea a fost întoarsă la Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții.

Șeful statului a semnat vineri și decretele pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 26/2015 pentru completarea art. 12 din OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice și pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 38/2015 pentru modificarea și completarea OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale și utilizarea acestora pentru obiectivul convergență. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News