Președintele Irakului promite alegeri anticipate

Președintele Irakului, Barham Salih, a declarat joi, în cadrul unui discurs televizat, că premierul Adil Abdul-Mahdi acceptă să demisioneze dacă Parlamentul va ajunge la un acord pentru desemnarea unui înlocuitor, informează Le Figaro.

El a promis organizarea de alegeri anticipate după votarea unei noi legi electorale care va fi prezentată Parlamentului săptămâna viitoare.

Anunțul președintelui irakian vine în contextul în care Parlamentul i-a solicitat de mai multe ori premierului Adil Abdul-Mahdi să se prezinte în fața parlamentarilor pentru audieri, însă acesta a refuzat invitațiile. El a declarat că ar fi de acord să se prezinte în Parlament numai dacă audierea va fi televizată, solicitare pe care președintele Parlamentului a decis, în cele din urmă, să o accepte.

Irakul se confruntă cu o criză politică generată de protestele din ultimele săptămâni. Revoltele, determinate de nemulțumirea față de greutățile economice și corupția profundă, au întrerupt aproape doi ani de relativă stabilitate în Irak, care din 2003 până în 2017 a îndurat o ocupație străină, un război civil și o insurgență a reţelei extremiste Stat Islamic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata