Preşedintele Israelului Shimon Peres aşteptat în România

Preşedintele israelian Shimon Peres este aşteptat să sosească miercuri, 11 august, într-o vizită oficială la Bucureşti, prima a unui preşedinte israelian în România de la crearea statului evreu.

Într-un interviu acordat TVR, transmis marţi seara, Shimon Peres a declarat că România a dezvoltat o ‘relaţie extraordinară’ cu Israelul, care poate fi explicată inclusiv prin similarităţile ce există între istoriile celor două state.

‘În ultimii 10 ani Romania a încercat să scape de costurile şi problemele ce au venit cu fostele sisteme, cu ocupaţiile, cu diviziunile, cu starea de spirit din Balcani, cu regimul comunist şi acum cred că România s-a repoziţionat ca un nou partener european, cu propria sa civilizaţie, şi participă la construirea unei economii, la lupta împotriva terorismului. De asemenea, din punctul nostru de vedere, a dezvoltat o extraordinară relaţie cu Israelul, în special la nivelul preşedintelui’, a spus Shimon Peres.

Şeful statului israelian a salutat implicarea şi contribuţia României la procesul de pace dintre Egipt şi Israel, afirmând că aceasta poate juca un rol în procesul de pace din Orientul Mijlociu, iar poziţiile ‘puternice’ exprimate de preşedintele Băsescu faţă de Israel sunt apreciate.

‘Sunt foarte recunoscător pentru rolul jucat de România şi contribuţia la procesul de pace dintre Egipt şi Israel. Cât priveşte situaţia actuală, cred că România poate să joace un rol. În primul rând, România are o poziţie clară împotriva terorismului. Terorismul este una dintre problemele, dificultăţile în calea obţinerii păcii.

Iar dacă pericolul terorismului poate fi redus, atunci palestinienii din Gaza şi Cisiordania se pot reunifica. Astăzi ei au două state: unul legitim şi un altul creat prin teroare. Şi am vrea ca palestinienii să aibă propriul lor stat, un singur stat, nu două, dintre care unul implicat în terorism. În al doilea rând, România poate, prin vocea sa, în Europa şi în lume, care este foarte respectată, să-i ajute pe palestinieni să-şi construiască un stat şi să ajute Israelul să obţină pacea’, a spus Peres.

Postul de radio Vocea Israelului a anunţat recent că Shimon Peres va întreprinde vizite oficiale în Bulgaria şi România. Conform sursei citate, la Bucureşti, şeful statului israelian se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu şi va lua parte la o ceremonie de comemorare a celor şase militari israelieni care şi-au pierdut viaţa la 26 iulie în Bucegi, urma prăbuşirii elicopterului CH-53 (Yasour) în care se aflau împreună cu un tehnician român.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata