Presedintele kazah doreste crearea unei noi valute mondiale, sub egida ONU

 
Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a pledat marti, la Astana, in favoarea crearii unei valute mondiale unice, sub egida Organizatiei Natiunilor Unite  (ONU).  Potrivit  lui Nazarbaev, activitatea  emitentului actualei valute  mondiale  este  una nedemocratica, iar sistemul sau de emisie a banilor – necontrolabil.
 
În perioada de criza, apelurile de a renunta la dolar in favoarea unei noi valute mondiale devin din ce in ce mai insistente. Totusi, si economistii occidentali, si cei cei rusi sunt absolut convinsi: deocamdata, acest lucru nu este posibil.
 
În opinia lui Nazarbaev, actualul sistem mondial valutar –financiar nu corespunde niciunuia dintre criteriile stabilitatii pe care se bazeaza statele in relatiile comerciale. În afara de aceasta, actuala valuta  mondiala  nu  este  legala,  pentru  ca  nu  fusese  adoptata  oficial de  nici o  comunitate  sau organizatie internationala. Tocmai de aceea, liderul kazah este convins de necesitatea trecerii la un nou sistem valutar, bazat pe o unitate baneasca legitima si unica din punctul de vedere al tuturor tarilor.
 
„În opinia noastra, este necesara crearea unei valute mondiale unice sub egida ONU. Însa, la crearea, emisia si reglementarea ei ar trebui sa participe toate tarile”, a declarat Nazarbaev, in cadrul congresului Asociatiei euro-asiatice a universitatilor.
 
Potrivit cotidianului Novâie Izvestia, nemultumirea liderului kazah este fireasca, in conditiile in care oscilatiile dolarului, la fel ca cele ale altei valute mondiale – euro – amplifica influenta negativa a crizei asupra tarilor in curs de dezvoltare. În afara de aceasta, doar 4% din masa de dolari ar fi asigurata de rezervele in aur si valuta ale SUA, restul fiind active ale unor companii americane, care in ultimul timp s-au depreciat brusc.
 
Îngrijorarea in legatura cu dependenta economiei mondiale fata de dolari fusese exprimata, recent, si de premierul Rusiei, Vladimir Putin, si de cancelarul german, Angela Merkel, care a propus crearea unui consiliu economic sub egida ONU, consiliu care sa lucreze la problema instituirii unei valute mondiale unice.
 
De altfel, economisti reputati nu cred ca in anii urmatori o asemenea valuta va fi intr -adevar creata. Astfel, Robert Alexander Mundell, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 1999, a estimat la nivelul de 30% probabilitatea aparitiei in urmatorii cinci ani a unei valute mondiale unice. La rândul lor , reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au declarat ca „economistii si oamenii de stiinta au facut prea putine cercetari pentru ca FMI sa poata ajunge in aceasta problema la un punct de vedere concret”.
 
Analistii rusi considera, de  asemenea, ca aparitia  „super -banilor  ONU”  tine  de  domeniul fantasticului. „Acest lucru este imposibil. Astfel de declaratii nu sunt decât retorica politica”, considera Oleg Zamulin, profesor al Scolii de Economie din Moscova. În opinia sa, „in lume exista multe tari cu sisteme politice total diferite, fapt care nu va permite aparitia, in perspectiva apropiata, a unei valute mondiale unice”.
 
Într-adevar, noteaza Novâie Izvestia, este greu de imaginat ca toate tarile lumii vor dori sa renunte la independenta financiara si la politica lor monetara pentru a se subordona unui singur reglementator. Va trebui sa se renunte la libertatea emisiei de bani, iar acest lucru ameninta cu deficite bugetare imense.
 
Deocamdata, doar tarile din UE au reusit sa creeze o zona valutara unica, unde de politica monetara a tuturor tarilor membre se ocupa Banca Centrala Europeana. „În alte regiuni o asemenea uniune este putin probabila. Cred ca, in urmatorii ani, dolarul si euro vor ramâne principalele rezerve valutare”, declara Zamulin.
 
Totodata, economistul rus considera ca oamenii au incredere in aceste valute si nu cred in posibilitatea inregistrarii unei hiperinflatii in SUA si UE, care au sisteme politice stabile. „În schimb, in stabilitatea sistemelor politice din Rusia si China au incredere mult mai putini. Nu cred    ca vom asista la lansarea unei terte valute in calitate de rezerva monetara pentru intreaga lume”, a declarat expertul citat.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata