Preşedintele parlamentului ungar a inaugurat un centru cultural în comuna Râmetea

Președintele parlamentului ungar Laszlo Kover a inaugurat duminică, 6 iulie, un centru cultural ungar în comuna Râmetea, din județul Alba. Acolo, el a pledat pentru o mai mare unitate între locuitorii Ungariei și comunitățile de etnici maghiari din străinătate, relatează agenția MTI.

Într-un interviu acordat Duna World la fața locului, Kover a apreciat că națiunea ungară ‘ruptă în două de Tratatul de la Trianon, are dreptul să existe sub forma unei singure entități în cadrul Uniunii Europene’. ‘Există diferite forme de autonomie în cadrul UE ce oferă posibilitatea unei autodeterminări naționale’, a explicat el, dând exemplele suedezilor care trăiesc în Finlanda, al finlandezilor care trăiesc în Suedia, al bascilor și catalanilor din Spania.

Șeful legislativului de la Budapesta a amintit că premierul Viktor Orban a vorbit anterior despre așa-numita ‘chestiune ungară’ pe scena Europei. El a subliniat că mesajul premierului a evidențiat dorința guvernului de a acorda o mai mare atenție problemei în cadrul relațiilor internaționale.

Aceasta presupune o situație economică adecvată în țara mamă, dar multe lucruri depind și de abilitatea liderilor politici maghiari de a-și asuma obiective strategice cu seriozitate, a remarcat Kover. Ungurii transilvăneni au nevoie de mai mult sprijin din partea liderilor politici locali, precum și din partea liderilor politici din restul națiunii ungare, a spus el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata