Preşedintele Senatului a sesizat AP cu privire la neconstituţionalitatea OUG care majorează TVA

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a sesizat vineri (2 iulie 2010) Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă care prevede majorarea TVA.

”Este evident faptul că OUG 58/2010 nu îndeplineşte exigenţele impuse de dispoziţiile Codului Fiscal, aducând atingere caracterului predictibil al actelor normative, în condiţiile în care Codul Fiscal stipulează că prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia”, a precizat preşedintele Senatului în sesizare, potrivit unui comunicat de presă.

Mircea Geoană a criticat, totodată, ”puterea discreţionară” cu care au acţionat autorităţile executive, încălcând principiul legalităţii. Preşedintele Senatului a afirmat că, în contextul realităţilor economice şi sociale, creşterea bazei de impozitare, eliminarea unor scutiri de la plata impozitului pe venit, precum şi mărirea TVA, ”îi lasă pe contribuabili într-o situaţie defavorabilă, apropiată de limita inferioară a subzistenţei”.

”Aceste măsuri radicale sunt inadmisibile cu atât mai mult cu cât prin aplicarea lor se vor obţine efecte negative, de natură să ducă la sărăcirea populaţiei, în contradicţie directă cu prevederile constituţionale care obligă autorităţile să asigure cetăţenilor români ‘un trai decent'(Constituţia României, art.47, alin. 1)”, a menţionat Geoană.
Preşedintele Senatului consideră că este evidentă lipsa totală a oricărei evaluări preliminare a impactului acestui act normativ în plan social şi în plan economic, deşi obiectul de reglementare şi implicaţiile sunt de maximă relevanţă.

”Concret, deşi măsurile Guvernului duc la scăderea puterii de cumpărare a unui număr foarte mare de oameni şi au impact direct asupra consumului şi producţiei, nu a fost efectuat niciun studiu de impact macroeconomic. Faţă de toate aceste aspecte, statului îi poate fi imputată incapacitatea de a evalua posibilitatea implementării unor măsuri alternative propuse de către reprezentanţii celorlalţi factori politici şi de către partenerii sociali”, a susţinut Geoană, în sesizarea către Avocatul Poporului.

Acesta a adăugat că ordonanţa va determina încălcarea principiului echităţii fiscale, în condiţiile în care principiul impunerii echitabile în repartizarea sarcinilor fiscale între membrii societăţii presupune ”egalitatea în faţa impozitului, dar şi egalitatea prin impozit”. ”În condiţiile în care, în urma noilor modificări aduse Codului Fiscal, presiunea fiscală devine insuportabilă pentru contribuabili, este clar că este încălcat principiul echităţii fiscale”, se mai arată în comunicat.

Citește și
1 Comentariu
  1. tov spune

    NU INTELEGETI

    NU MAI ESTE NIMIC PREDICTIBIL IN ROMANIA

    AR TREBUI CA TOTI OAMENII DE AFACERI SA FACA GREVA FISCALA SI SA VEDEM CE MAI FURA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata