Preşedintele Traian Băsescu le-a promis locuitorilor din Săuceşti că vor avea dig până la anul

Preşedintele Traian Băsescu le-a promis, duminică, locuitorilor din comuna băcăuană Săuceşti că până anul viitor vor avea un dig pe o lungime de 18 kilometri, cerându-le să nu mai mintă că banii alocaţi de Guvern au fost furaţi de primar şi de consilierii din comună.

Şeful statului le-a explicat localnicilor că Guvernul a alocat bani pentru rezolvarea problemei, dar aceştia nu au putut fi utilizaţi deoarece specialiştii au recomandat să se facă un canal şi nu un dig.

Banii au fost la Apele Române, ei au făcut o înălţare de dig pe un kilometru şi jumătate, dar nu au reuşit să se înţeleagă cu proprietarii la Prăjeşti. (…) Vă promit că nu se mai stă să se încerce să se preia pământurile de la proprietarii din Prăjeşti, se înalţă digul pe 18 kilometri. Se iau bani din altă parte şi, imediat ce trec inundaţiile, se începe construcţia”, a spus Băsescu.

Preşedintele i-a avertizat pe săteni „să nu mai mintă în comună” acuzându-i pe primar şi pe consilieri că au furat banii alocaţi de Guvern şi a spus că, de exemplu, dacă ar constata că un ministru minte, l-ar da afară.

„Dacă dumneavoastră – s-a adresat Băsescu unei femei – aşa spectaculoasă cum sunteţi, spuneţi că s-au furat bani, minţiţi, pentru că nu s-a dat niciun ban la dig. S-au dat bani pentru un canal. (…) Îmi spuneţi ce a zis la televizor. S-au dat bani pentru un canal, dar nu s-au putut achiziţiona terenurile pentru că sunt la un cetăţean ca dumneavoastră”.

În final, şeful statului le-a promis oamenilor că va urmări îndeaproape construcţia digului şi le-a cerut ca, în asemenea momente, să fie solidari.

„Vă înţeleg necazul, dar mai bine ar fi ca în astfel de momente să fim mai solidari”, a afirmat preşedintele.
La un moment dat, văzând camerele de filmat, Traian Băsescu a întrebat, adresându-se ziariştilor: „Voi de unde aţi apărut? Că ştiam că nu sunteţi aici”.

Întrebat fiind la ce s-a referit în momentul în care a spus că dă afară un ministru care minte, preşedintele a explicat că face acest lucru cerându-l premierului.

„Cerând premierului, semnându-i pe urmă decretul. Ce, e frământat Vântu cum se dă afară un ministru? Care e problema la Realitatea?”, a întrebat el.

Vizitând o altă casă, preşedintele i-a promis unei femei care plângea – supărată fiind din cauza faptului că locuinţa i-a fost inundată de trei ori în ultimii cinci ani – că acest lucru nu se va mai întâmpla.

„E corectă întrebarea: de ce nu s-a făcut digul. Am pus şi eu această întrebare. Răspunsul cred că îl bănuiţi: nu au fost bani. Dar problema e alta. (…) Ieri nu mi-a plăcut, după ce am ajuns aici. Mie îmi place să vorbesc cu oamenii, dar mi s-a părut că e prea multă minciună şi am verificat-o. Primăria nu a avut nici un leu pentru dig. Au avut Apele Române, nu pentru dig, ci să facă la Prăjeşti un canal”, a precizat încă o dată şeful statului.

Traian Băsescu a făcut referire şi la ziaristul Mihai Tatulici, susţinând că acesta ar fi ştiut foarte bine că nu s-au dat bine pentru supraînălţarea digului.

„Tatulici ştia foarte bine că nu s-au dat bani pentru supraînălţarea digului, că primarul nu a avut nimic, niciun ban, şi i-a dus acolo ca să vă ajute să nu aveţi încredere în autorităţi. Autorităţile au greşit aici într-un singur loc. E adevărat, rău au greşit. Dacă nu au putut face canalul de deversare la Prăjeşti, trebuia să intre pe varianta înălţării digului. Nu au intrat”, a declarat preşedintele Băsescu.

Preşedintele a mai spus că după finalizarea evaluării pagubelor produse de inundaţii, fiecare familie va fi ajutată.

„Nu vă lăsăm singuri. Hai, putere, trebuie să o ducem. Că doar n-o fi apa mai tare ca omul”, a spus el.
Traian Băsescu a fost prezent la Săuceşti şi cu o zi în urmă, sâmbătă. Localnicii, grav afectaţi de inundaţiile din ultimele zile, i-au cerut preşedintelui să îi ajute să construiască digul din cauza căruia casele lor au fost luate de ape şi acum doi ani.

„Proiectul digului este de doi ani de zile. (…) În doi ani am făcut şi noi ceva în casă, iar acum iar ne-a luat apa. Cât să mai putem şi noi, domnule preşedinte? Nouă nu ne trebuie ajutoare, noi vrem dig”, au susţinut localnicii.

Populaţia din Săuceşti a fost evacuată vinerea trecută, când râul Siret a atins vârful istoric înregistrat în 2008.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata