Preşedintele UJR i-a adresat o scrisoare directorului general al FMI

Preşedintele Uniunii Juriştilor din România (UJR), Gavril Iosif Chiuzbaian, i-a adresat o scrisoare lui Dominique Strauss-Kahn, director general al FMI, prin care atrage atenţia asupra neconstituţionalităţii măsurilor de tăiere a salariilor şi pensiilor, aflate în curs de adoptare.

„Conştiente de faptul că aşa-zisele lor demersuri ‘anti-criză’ (nişte veritabile experimente letale) sunt flagrant neconstituţionale, ‘autorităţile române încearcă diversiunea de a le aşeza sub scutul art. 53 din Constituţie, care se referă la posibilitatea restrângerii exerciţiului unor drepturi pentru ‘apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice’, în condiţiile în care tocmai măsurile preconizate periclitează grav toate aceste valori”, se arată în scrisoare.

Potrivit acesteia, invocarea ca precedent a Deciziei nr. 1414/2009 a Curţii Constituţionale dovedeşte, odată în plus, „falsitatea tezei, mai ales că situaţiile sunt total diferite”, iar prin soluţia de confirmare a Legii nr. 329/2009, judecătorii Curţii au preferat să pară „neprofesionişti şi să dea dovadă de o obedienţă inadmisibilă faţă de factorul politic”, pentru a-şi conserva un privilegiu şi anume, „posibilitatea de a cumula pensia cu salariul, în mod discriminatoriu faţă de alte categorii sociale”.

Chiuzbaian este de părere că nicio măsură de diminuare a pensiilor stabilite prin lege – inclusiv a celor speciale – aflate în plată la data introducerii sistemului unitar de pensii publice nu se poate face decât prin încălcarea principiului neretroactivităţii legii.

„Orice recalculare a unor pensii acordate legal ar însemna o încălcare de către stat a propriei legislaţii, ceea ce ar avea repercusiuni asupra stabilităţii juridice, asupra caracterului de stat de drept”, consideră Chiuzbaian.

El afirmă totodată că proiectul legii unitare a pensiilor publice, dar şi aşa-zisele măsuri „anti-criză”, „încalcă şi o serie de directive europene aplicabile magistraţilor”.

Preşedintele UJR a spus că pensiile de serviciu nu reprezintă un privilegiu sau o pomană guvernamentală, ci un drept, o compensare parţială – şi, de regulă, pentru o scurtă durată, având în vedere nivelul speranţei de viaţă a românilor, printre cele mai scăzute în Europa – a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună aceste categorii profesionale.

Pe de altă parte, preşedintele UJR semnalează că, potrivit jurisprudenţei CEDO, noţiunea de „bun” înglobează orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economică, „astfel că dreptul la salariu şi dreptul la pensie pot fi asimilate unui drept de proprietate”.

„Legea nouă nu poate avea vreun efect asupra deciziilor anterioare de acordare a pensiilor, care nu pot fi recalculate la o valoare inferioara, afectând astfel un drept câştigat, decât dacă acel drept fusese obţinut prin fraudarea legii. Deci pensia acordată în temeiul legii vechi nu poate fi recalculată prin nicio lege nouă. Singura măsură acceptabilă – la care s-a apelat şi în alte ţări europene – ar putea fi îngheţarea pensiilor pentru o perioadă determinată”, a spus Chiuzbaian.

El speră ca atât Curtea Constituţională, cât şi instanţele judecătoreşti sesizate să ţină seama de toate argumentele de drept invocate.

„Oricum, în ultimă instanţă, rămâne statornică încrederea în Curtea de la Strasbourg”, menţionează preşedintele UJR.
Gavril Iosif Chiuzbaian este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Juriştilor Democraţi şi preşedinte al Centrului internaţional pentru protecţia profesiilor juridice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata