Preţul energiei electrice va rămâne la un nivel similar celui din 2009

Cu acest prilej s-a discutat despre reintroducerea obligativităţii existenţei certificatului energetic în tranzacţiile imobiliare, în contextul introducerii pe agenda Guvernului a Ordonanţei de urgenţă de amendare a prevederilor referitoare la acest aspect, din OUG 114/2009.

Cei prezenţi au subliniat faptul că este nevoie de acţiuni coordonate, astfel încât punerea în aplicare a Legii 372/2005 să se desfăşoare în condiţii optime.

În acest sens, în perioada următoare se va accelera procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate câteva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodată, centrele universitare care organizează cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza şi cursuri de iniţiere în folosirea acestor programe. Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel încât să fie eliminate orice neajunsuri în momentul tranzacţionării clădirilor.

Citeste si:  Ruleta anticriză: businessul jocurilor de noroc îi ajută pe americani să depăşească problemele economice

Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.

De asemenea, certificatul conţine o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea calităţii locuinţei, din punctul de vedere al consumurilor energetice. Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/mp/an.
În acest context, este de menţionat că ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/m2an şi a fost stabilită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009. Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.

Citeste si:  Anemia – remedii naturale
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner