Preţul grâului pe pieţele internaţionale ar putea creşte cu peste 20% din cauza secetei din Rusia

Preţul grâului pe pieţele internaţionale ar putea creşte cu peste 20%, până la 8,50 dolari/busel, (un busel = 25,4 kg) din cauza speculatorilor şi a secetei din Rusia, conform datelor publicate marţi, 3 august, de compania CWA Global Markets Pty din Sydney, informează Bloomberg.

La Bursa de Mărfuri de la Chicago, cotaţia contractelor cu livrare în luna septembrie a crescut luni cu 0,6 la sută, la 6,975 dolari/busel, recuperând declinul anterior. Luni, grâul a ajuns la 7,1125 dolari/busel, cel mai ridicat nivel din septembrie 2008.

Cea mai călduroasă lună iulie din ultimii 130 de ani din Rusia a afectat culturile de grâu, adăugându-se pierderilor provocate de vremea călduroasă în Kazahstan, unele zone din Uniunea Europeană şi de inundaţiile din Canada.

‘Speculatorii au intrat pe piaţă şi vor acţiona în următoarele săptămâni’, a explicat Peter McGuire, director în cadrul CWA.

Departamentul Agriculturii din SUA a anunţat luni că producţia de grâu a Rusiei, al treilea exportator pe plan mondial în sezonul 2009-2010 după SUA şi Canada, ar putea scădea cu 19 la sută în acest an, la 50 milioane tone metrice.

Preţul grâului ar putea urca la 8,20 dolari/busel dacă va persista seceta din Rusia şi incendiile scapă de sub control, iar Rusia ar putea fi nevoită să importe grâu, a estimat analistul Ker Chung Yang, de la Phillip Futures Pte. El susţine că Egiptul, cel mai mare cumpărător, s-ar putea reîntoarce la importul de grâu din Statele Unite, din cauza secetei din Rusia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata