Prețurile telefoanelor Huawei cresc în China din cauza fricii de lipsă de cipuri

Consumatorii chinezi se grăbesc să cumpere telefoane inteligente de la Huawei Technologies Co Ltd [HWT.UL] cu chip-uri Kirin de ultimă generație, temându-se că restricțiile privind accesul firmei la tehnologia SUA vor întrerupe în curând producția telefoanelor sale premium.

Furnizorii de telefoane din Huaqiangbei, cea mai mare piață electronică din lume situată în sudul orașului Shenzhen, au declarat că prețurile pentru telefoanele Huawei noi și uzate au crescut constant în ultima lună, cu aproximativ 400 până la 500 de yuani în medie. Modelul de design Porsche al pilotului Huawei Mate 30 se vinde cu 14.000 de yuani (2.067 dolari), de la 10.000 de yuani în ianuarie, a spus un furnizor. Telefonul era disponibil la un preț similar pe piața online Taobao.

Un consumator este din ce în ce mai îngrijorat de furnizarea de componente pentru telefoane mai noi.

„Telefoanele Huawei devin scumpe, dar aceasta este cererea și oferta”, a spus vânzătorul, care și-a dat numele de Xiao. „Dacă oamenilor le place marca, vor plăti mai mult – și cine știe cât de bune vor fi chipurile pe care le vor avea în viitor?”

Guvernul SUA s-a mutat anul trecut pentru a împiedica majoritatea companiilor americane să desfășoare afaceri cu Huawei, spunând că cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicații mobile și smartphone-uri este în cele din urmă răspunzător în fața guvernului chinez.

Huawei a negat în mod repetat că ar fi un risc de securitate națională.

Richard Yu, director executiv al afacerilor de consum Huawei, a declarat ulterior că, compania va înceta să producă jetoanele sale Kirin pe 15 septembrie, din cauza măsurilor SUA pentru a întrerupe unitatea de fabricare a cipurilor HiSilicon din tehnologia vitală.

HiSilicon se bazează pe software de la firme americane precum Cadence Design Systems Inc CDNS.O sau Synopsys Inc SNPS.O pentru a proiecta cipurile sale și externalizează producția către TSMC, care utilizează echipamente fabricate în S.U.A.

Comercianții angro de pe piață au declarat că au fost ocupați în ultima lună, întrunind cererea suplimentară de vânzări online, prețurile telefoanelor de ultimă generație crescând la fiecare câteva ore.

Nu erau siguri de cantitatea de aprovizionare rămasă la distribuitori.

Huawei nu dezvăluie informații de inventar. Un purtător de cuvânt a declarat pentru Reuters că firma continuă să funcționeze în funcție de cerere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata