Cu cât vor creşte preţurile la 1 iulie?

– Decizia Guvernului de majorare a TVA de la 19% la 24%, de la 1 iulie, va conduce la scumpirea produselor cu cel puţin 5 procente, deoarece comercianţii vor arunca asupra consumatorului final povara creşterii acestei taxe. Mai mult decât atât, unii comercianţi vor profita de această ocazie pentru a mări preţurile şi mai mult, în încercarea de a acoperi diminuarea volumului vânzărilor.

 

Un alt efect al majorării TVA va fi scăderea vânzărilor şi a volumului afacerilor producătorilor şi comercianţilor, care ar putea fi nevoiţi să apeleze la reduceri de personal.

De asemenea, este de aşteptat ca inflaţia să explodeze, cu mult peste ţinta de 3,5% plus/minus un punct procentual anunţată de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la 6%-8% sau chiar 10%, iar o inflaţie mare va genera o depreciere a leului, arată Evenimentul zilei.

 

Ce produse se vor scumpi din cauza majorării TVA?


Pâinea, laptele, carnea, legumele, uleiul, zahărul, îmbrăcămintea şi medicamentele (coşul lunar al unei familii din România) se vor scumpi în medie cu 10%, potrivit reprezentanţilor de profil, iar firmele mici şi mijlocii se vor confrunta cu falimente şi disponibilizări, relatează Adevărul.

Neîncrederea românilor în economie îi va forţa să economisească, astfel încât vânzările se vor reduce, acesta fiind un alt motiv care va antrena falimente în rândul producătorilor şi comercianţilor.

În plus, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a spus că impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor, este o necesitate absolută, o astfel de măsură urmând a fi aplicată la un moment dat.

 

Creşterea preţurilor, pe domenii


Ziarul Financiar scrie că fiecare gospodărie din România aloca în ultimul trimestru din 2009 circa 170 de euro lunar pe bunurile alimentare, nealimentare, carburanţi, energie şi factura de telefon.

După anunţul majorării TVA la 24%, fiecare companie din comerţ îşi reface calculele pentru a încerca să anticipizeze către ce domenii îşi vor direcţiona românii banii, în contextul în care salariile a 1,36 de milioane de bugetari se vor reduce cu 25%, iar o creştere cu 5% a TVA ar putea echivala cu creşteri de preţ cu un ritm cel puţin similar.

Industria alimentară

„Preţurile la consumatorul final vor creşte probabil cu 7-8% pentru că se plăteşte TVA pe întregul lanţ logistic”, a explicat Marius Caluian, directorul general al companiei de cercetare a pieţei MEMRB.

Energie

Benzina şi motorina se vor scumpi de la 1 iulie cu circa 5% exclusiv din cauza majorării TVA-ului de la 19% la 24%. De la începutul anului, benzina s-a scumpit deja cu circa 10,8%, iar motorina cu 15%.

Construcţii

Creşterea cu circa 4% a preţurilor e inevitabilă, însă nu mai mult de atât pentru că piaţa nu permite, având în vedere că cererea este foarte jos. „Dacă în iarnă estimam o diminuare de 8% a pieţei, acum credem că va fi de circa 15-16% în volum la materialele de zidărie şi considerăm că anul acesta este pierdut. Acum avem certitudinea că 2010 va fi mai prost decât anul trecut”, explică Marius Marin, CEO-ul producătorului de materiale de construcţii Macon.Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata