„Prima casă” generează anomalii imobiliare: două camere la preţ de trei

– „Prima casă” a produs efecte pe piaţă mult mai repede decât se aşteptau analiştii. Singura preocupare a proprietarilor care au apartamente de vânzare pare a fi aducerea preţului la un nivel apropiat de limita de 60.000 de euro fixată de Guvern prin acest program, indiferent că locuinţa are două sau trei camere.

.
Piaţa a ajuns într-o situaţie anormală, în care pretenţiile proprietarilor locuinţelor cu două camere sunt apropiate de cele ale celor care au de vânzare locuinţe cu trei camere. Preţurile locuinţelor cu două camere din blocurile construite înainte de 1989 au crescut cu 15%, în vreme ce în cazul celor cu trei camere s-a ajuns la o ieftinire de 20%.

Ar mai trebui spus şi că au apărut oferte de garsoniere la peste 50.000 de euro, chiar dacă în urma cu mai puţin de două luni preţul cerut era de sub 40.000 de euro.

Analiştii spun că este o situaţie temporară, prin care unii proprietari încearcă să obţină mai mulţi bani profitând de aşteptările românilor legate de programul “Prima casă”.

Proprietarii de apartamente cu două camere încearcă să câştige câteva mii de euro, profitând de actuala conjunctură. Cei care au trei camere încearcă să le vândă şi de aceea coboară preţul”, spune expertul imobiliar Ion Radu Zilişteanu.

Cert este că în prezent nu este cerere pentru Prima Casă deoarece oamenii se tem de pierderea locului de muncă şi de evoluţia EURIBOR. Cei care vor cu adevărat să vândă vor mai lăsa din preţ”, este de părere Zilişteanu.

Sursa: Money.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata