Prima ediţie a Târgului de carte Gaudeamus de la Oradea reuneşte 50 de edituri româneşti şi străine

Prima ediție a târgului de carte Gaudeamus Radio România s-a inaugurat miercuri la Oradea, într-un pavilion de 300 metri pătrați, în Parcul 1 Decembrie, urmând să se deruleze în perioada 7-11 mai.

Pavilionul expozițional cuprinde 50 de edituri românești și străine, agenții de difuzare de carte și instituții academice de învățământ, trei fiind din Oradea.

‘De multă vreme am vrut să venim la Oradea, pentru că aveam semnale nu bune, ci foarte bune despre dinamica pieței de carte din Oradea. Ținta noastră, a caravanei Gaudeamus, este să acopere, în final, întreg teritoriul țării. Or, Oradea era de neratat. Din opiniile editorilor pe care i-am consultat, Oradea se prezintă aproape la egalitate, ca potențial de piață de carte, cu Iașiul, ocupând poziție de top în acest domeniu’, a declarat, Vladimir Epstein, directorul târgului.

În cele cinci zile, Târgul mai oferă și alte 12 evenimente, printre care un concert Rock Filarmonica, dedicat Zilei Europei, campania ‘Cărțile se întorc acasă’, de donații atât din partea expozanților, cât și a vizitatorilor, cărțile urmând să ajungă la Bibliotecile publice din comunele bihorene Răbăgani (distrusă într-un incendiu), Drăgănești și Holod. Elevii olimpici din Bihor și Satu Mare vor fi promovați sâmbătă la Radio România, în proiectului radio-ului de a recompensa performanța.

‘Sosirea la Oradea a Caravanei Gaudeamus, carte de învățătură, trebuie salutată ca un eveniment de cultură, pentru că, dintrodată, aici în parcul central al orașului se coagulează o așa numită stea nouă, o stea a spiritualității. O asemenea densitate de carte de valoare e în măsură să cheme cititorul spre o reînviere a unei îndeletniciri despre care cronicarul spunea că este cea mai plăcută și de folos toată viața omului’, a spus redactorul-șef al revistei Familia, Ioan Moldovan, președintele de onoare al târgului.

La încheierea târgului, duminică se vor va înmâna premiile Târgului Gaudeamus, decernate editurilor, pentru Cea mai râvnită carte a Târgului, trofeele presei, premiul Miss Lectura sau cele ale tombolei.

Târgul de carte Gaudeamus este prezent pentru prima oară în Oradea fiind organizat de Radio România și Primăria Municipiului Oradea. Marchează o premieră și din perspectiva formulei de organizare, întrucât este prima dată când autoritățile locale se implică în calitate de co-organizator în derularea unui târg din seria Gaudeamus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata