Primăria Sectorului 4 a ridicat peste 50 de chioşcuri de ziare.

Difuzorii de presă din Sectorul 4 al Capitalei sunt disperaţi după ce Primăria a ridicat numeroase chioşcuri de ziare punând astfel în aplicare o hotărâre a Consiliului Local Sector 4 din luna septembrie a anului trecut. Difuzorii susţin însă că acţiunea este una abuzivă, întrucât au făcut toate demersurile necesare pentru a pune în practică noul regulament, însă nu au primit niciun răspuns din partea primarului Daniel Băluţă. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Vine apocalipsa chioşcurilor.

Reguli dure privind construcţiile proviz… Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluţă, a ridicat în ultimele luni peste 50 de chioşcuri de ziare de pe domeniul public. Acţiunea ar viza punerea în aplicare a unei hotărâri a Consiliului Local din Sectorul 4, şi anume Hotărârea numărul 62 adoptată la data de 29 septembrie, „privind întreţinerea/ repararea/ cosmetizarea spaţiilor de desfacere prin care se distribuie presa, cărţile şi produsele de papetărie şi a chioşcurilor prin care se pun în vânzare flori şi aranjamente florale, amplasate pe domeniul public şi privat de pe raza Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti“.

Contactaţi de reporterii „Adevărul“, doi dintre difuzorii de presă din Sectorul 4 au declarat că se confruntă cu „o serie de abuzuri fără precedent“ şi că în această situaţie nu se găsesc doar difuzorii de presă din Sectorul 4, ci în toată Caputala. Şi Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a trimis în luna aprilie o adresă către toate primăriile de sector în care solicită luarea unor măsuri pentru deblocarea situaţiei, Primăria Sectorului 4 a continuat să ridice chioşcurile.

Difuzorii de presă nu pot aplica noul regulament al primarului pentru că primarul nu le dă avize Ionuţ Nejloveanu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Presă, a explicat că, deşi 90% dintre difuzorii de presă şi-au dat angajamentul în scris că vor înlocui toate chioşcurile vechi, Primăria Sectorului 4 a refuzat în mod sistematic să acorde autorizaţie de funcţionare şi pe această bază a ridicat în voie peste 50 de chioşcuri, unele dintre ele cu tot cu marfă.

Mai mult, Nejloveanu susţine că deşi difuzorii de presă au solicitat Primăriei avizele necesare începerii construirii chioşcurilor noi, edilul nu a răspuns solicitărilor şi astfel se găsesc în imposibilitatea absurdă de a aplica regulamentul impus chiar de primar tocmai pentru că acesta nu-şi dă acordul.    „În anul 2016, primarii din Bucureşti au dat nişte hotărâri de primar prin care desfiinţează toate amplasamentele de pe domeniul public fără autorizaţie de funcţionare. Au dat aceste hotărâri în primele două luni după ce s-au aşezat pe scaunul de primar, aceste hotărâri nu au fost făcute publice şi nefiind atacate de noi şi-au făcut efectul. În luna iunie nu ne-au mai dat autorizaţie.

Din luna octombrie a anului trecut avizele vechi au început să expire şi imediat ce expiră sunt ridicate chioşcurile pe motiv că nu au avizele în regulă. La început au ridicat câte două-trei pe lună, în Sectorul 4 au ridicat peste 50 de chioşcuri. Au stat de vorbă cu noi şi ne-au spus că vor să facă un regulament şi ne-au zis că aceste chioşcuri reprezintă un pericol colectiv. Am acceptat să schimbăm chioşcurile şi la iniţiativa asociaţiei noastre am prezentat mai multe modele de chioşcuri, a fost agreată o variantă pe 22 decembrie 2016. Pe 17 ianuarie am depus inclusiv machetele chioşcurile şi schiţele de detaliu, au fost aprobate în luna martie în Consiliul Local al Sectorului 4 şi pe 31 martie am început să facem demersurile pentru a aplica regulamentul.

Am depus angajamentele că 90% din firmele din sector vor schimba chioşcurile, am depus şi certificatele de urbanism pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie, iar conform regulamentului după ce o obţinem putem începe amplasarea chioşcurilor de ziare. Am depus pe 28 mai certificatele de urbanism şi nici până în ziua de azi nu am primit un răspuns, dar au început să fie ridicate tot mai multe chioşcuri. Acţiunea este una fără precedent, ni s-au luat chioşcurile pline cu marfă noaptea, între orele 23.00 şi 02.00, deşi cu o zi înainte ne-au invitat la primărie să discutăm şi ne-am gândit că sunt oameni de bună credinţă şi că vom putea negocia. Bineînţeles că noaptea ne-au furat chioşcurile.

De atunci şi până acum ne-au venit somaţii pentru alte chioşcuri“, a povestit Nejloveanu pentru ziarul „Adevărul“.   Afirmaţiile lui Nejloveanu sunt susţinute şi de un alt distribuitor, Ştefan Udăţeanu: „De la noua schimbare a conducerii primăriei, mă confrunt cu refuzul nejustificat de eliberare a acordurilor de funcţionare, toţi funcţionând ilegal în acest moment. În urma aprobării ăn martie 2017 a noului regulament de amplasare a chioşcurilor de presă, am aflat că sunt obligat să investesc într-un nou model de chioşc dacă vreau să mai funcţionez pe domeniul public.“

Citeste toata stirea pe Adevarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata