Primarul Antal Arpad (UDMR Covasna): Solicităm Guvernului transferarea imobilelor şi terenurilor nefolosite ale MApN

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat că va face demersuri pe lângă noul Guvern pentru transferarea în proprietatea autorităţilor locale a imobilelor şi terenurilor nefolosite ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN), printre acestea numărându-se şi poligonul militar aflat pe teritoriul oraşului.

Antal Arpad a precizat că poligonul din Sfântu Gheorghe, cu o suprafaţă de aproape 70 de hectare, nu este omologat, prin urmare nu este folosit de mai mulţi ani.

„O solicitare se referă la transferarea acelor imobile ale MApN care nu sunt folosite sau nu sunt omologate. În ultimii 30 de ani au fost transferate multe asemenea imobile către autorităţile locale şi de fiecare dată, acolo unde s-a întâmplat acest lucru, a avut de câştigat comunitatea. Zona noastră, zona ţinutului secuiesc, este o pată albă pe harta României în ceea ce priveşte aceste transferuri. Nu va fi guvern în România unde eu nu am să ridic această problemă. Şi am învăţat (…) că în România nu aduce anul ce aduce ceasul. Aştept acel ceas, acea oră, acel moment în care vom reuşi să obţinem măcar acele imobile şi terenuri care nu sunt folosite, nu sunt omologate şi care, practic, nu pot fi folosite de către MApN şi acum stau. Vorbim despre clădiri care sunt degradate ori vorbim de terenuri care sunt bune doar de păşunat şi nu cred că asta este menirea Ministerului Apărării Naţionale, să aibă terenuri de păşunat”, a declarat primarul Antal Arpad.

În urmă cu aproape opt ani, Primăria Sfântu Gheorghe a adunat circa 5.000 de semnături de susţinere din partea cetăţenilor municipiului pentru transferarea poligonului.

Autorităţile locale au explicat la acea vreme că ar vrea ca din cele aproape 70 de hectare cât măsoară poligonul, 12 hectare să fie atribuite cultelor religioase pentru înfiinţarea unor cimitire, cinci hectare să fie destinate extinderii cimitirului comun şi amenajării unui parc memorial al eroilor iar restul terenului să fie folosit pentru construirea unor „stabilimente socio-medicale” sau a unui centru wellness.

Ulterior, conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a adresat o scrisoare deschisă premierului de atunci, Victor Ponta, prin care i-a solicitat să nu cedeze poligonul militar al Armatei Române, apreciind că menţinerea acestuia este necesară pentru siguranţa naţională şi pentru păstrarea stabilităţii acestei „regiuni cu potenţial separatist pe criterii etnice”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata