Primarul din Calafat, Mircea Guţă, trimis în judecată pentru luare de mită

Primarul municipiului Calafat, Mircea Guță, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu, el fiind acuzat că a primit o mașină de la un administrator de societăți comerciale, în schimbul acordării unor contracte din bani publici.

În același dosar, a fost deferit justiției și administratorul de firme Constantin Coman, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA remis vineri, în perioada 2008-2011, Mircea Guță, în calitate de primar al municipiului Calafat și ordonator principal de credite, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a dispus achiziționarea mai multor bunuri și materiale din fondurile autorității locale, prin procedura achiziției directe, de la firmele administrate de Constantin Coman.

Cu aceste ocazii, s-au încălcat dispozițiile OUG nr.34/ 2006 (privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii), deoarece livrarea s-a făcut pe produse finite iar facturarea s-a realizat pe materiale brute sau componente.

În realizarea acestor acțiuni, Mircea Guță a fost sprijinit de Constantin Coman, care i-a pus la dispoziție facturi fiscale, pe elemente componente, în situația în care s-au livrat bunuri finite.

Prin aceasta s-au urmărit atât obținerea unui prag valoric mai mic decât cel prevăzut de lege în materia achizițiilor publice, ca limită pentru achizițiile directe, cât și un preț supraevaluat raportat la prețurile de piață și cele menționate în SEAP pentru bunuri similare.

Astfel, s-a cauzat bugetului local al municipiului Calafat un prejudiciu evaluat la 403.041 euro.

La finele anului 2008, Mircea Guță a pretins și primit de la Constantin Coman un autoturism Chrysler, pentru a-și exercita puterea de decizie în interiorul Primăriei Calafat, în scopul derulării, cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, a unor relații comerciale între instituția publică și societățile comerciale administrate de Constantin Coman.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând celor doi inculpați.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Dolj. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata