Primarul general al municipiului Bucureşti a dispus rezilierea unor contracte de închiriere

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dispus rezilierea tuturor contractelor de închiriere pentru imobilele aflate în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) încheiate sub formă de fişă de calcul, printre cazurile aflate în această situaţie figurând şi spaţii situate în Centrul Istoric, închiriate Uniunii Artiştilor Plastici.

Potrivit unui comunicat al PMB remis joi, primarul general a luat această decizie pentru o corectă colectare a veniturilor, pentru o evidenţă corespunzătoare a spaţiilor şi pentru verificarea obiectivelor de activitate din contractele de închiriere (dacă acestea coincid cu realitatea din teren).
„Primarul general, Sorin Oprescu, doreşte ca prin acest demers să existe o evidenţă exactă a tuturor spaţiilor aflate în administrarea PMB şi o creştere a veniturilor PMB prin încasarea unor chirii corecte”, se precizează în comunicatul PMB.

Astfel, în perioada următoare, toţi chiriaşii aflaţi în această situaţie se vor prezenta la direcţia de specialitate din PMB pentru clarificarea situaţiei spaţiilor pe care le-au deţinut. Urmează ca, după analizarea documentaţiei, să se încheie contracte noi, cu respectarea prevederilor legale.

Pot exista şi cazuri în care nu se vor mai încheia contracte noi. Printre motivele de neîncheiere a unor contracte noi se numără şi situaţiile în care cel care are închiriat spaţiul a schimbat destinaţia prevăzută iniţial în contract, nu a întreţinut spaţiul închiriat sau nu a plătit suma aferentă contractului de închiriere şi altele, se menţionează în comunicatul citat.

Conform PMB, ‘fişa de calcul’ este o formă provizorie de contract de închiriere elaborată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în anul 1996, când s-a descoperit că sute de persoane locuiau fără forme legale în diverse spaţii al căror statut juridic era incert.
La acea vreme s-a considerat că fişele de calcul pot rezolva provizoriu acea situaţie constatată. Pe de altă parte, dintr-o notă a PMB rezultă că UAP deţine, în Centrul Istoric, un număr de 13 spaţii destinate creaţiei artistice aflate în proprietatea statului.

PMB precizează că, la data apariţiei H.C.G.M.B. nr.32/2007, în conformitate cu prevederile Art.2, s-a procedat la încheierea de contracte de închiriere pentru toate spaţiile deţinute de U.A.P.R. în imobilele cu situaţie juridică clară, iar pentru spaţiile situate în imobilele cu litigii pe rol privind restituirea în natură sau notificate conform prevederilor Legii 10/2001, în conformitate cu lit. a şi b, art.5 din aceeaşi hotărâre s-a procedat la încheierea de fişe de calcul, anexa nr.5 la hotărâre.

„Excepţie a făcut imobilul din str.Doamnei nr.5, unde prin Certificatul din 21.03.2008 eliberat de Judecătoria sectorului 3, Bucureşti, Asociaţia de Proprietari din Doamnei 5, legal constituită, ne aduce la cunoştinţă că este în litigiu cu U.A.P.R. în vederea recuperării restanţelor la plata cotelor de întreţinere”, se precizează în aceeaşi notă.

În documentul citat se mai arată că, prin adresa A.F.I. nr.799/25.03.2008, PMB a comunicat că se poate proceda la prelungirea chiriilor numai în situaţia achitării la zi.
„U.A.P.R. nu a reuşit ca până la data aprobării Notei nr.1081/13.07.2010 de către primarul general să achite toate debitele astfel încât să se poată prelungi contractele, în consecinţă, conform notei a fost notificată să predea spaţiile”, se mai precizează în nota PMB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata