Primarul Gheorghe Ştefan va fi cercetat de DNA sub control judiciar

Procurorii DNA au decis joi ca primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, să fie cercetat penal sub control judiciar, într-un dosar în care este acuzat de folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Prin control judiciar, primarul are mai multe obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
să informeze cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la secția de poliție desemnată cu supravegherea sa; să nu depășească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme; să nu ia legătura cu anumite persoane menționate în ordonanța de luare a măsurii controlului judiciar.

Potrivit DNA, începând cu 2009, Gheorghe Ștefan a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuși, care au acceptat să figureze formal ca asociați și administratori.

„SC Strong Montaj SA a încheiat și a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiți clienți și a achiziționat, de la o serie de furnizori, bunuri și servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerț, implicând circulația banilor. Aceste operațiuni financiare ca acte de comerț, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ștefan, sunt incompatibile cu funcția pe care o deținea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamț și sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite”, susțin procurorii.

DNA precizează că, pentru a-și asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de Strong Montaj cu autoritățile contractante, comune din județul Neamț — Tazlău, Gherăești și Drăgănești—, care se bucurau de finanțare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ștefan, deținătorul unei funcții de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influența sa în relația cu funcționari publici din cadrul unor instituții.

„Este de precizat că necesarul de fonduri bănești de la bugetul de stat pentru finanțarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile județene, după consultarea autorităților contractante locale. Propunerea de finanțare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul județean. Listele cu modul de distribuire a banilor pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT iar după aprobarea listelor se făcea plata”, mai arată procurorii.

Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocați de la bugetul de stat, Gheorghe Ștefan a susținut o anumită persoană să ocupe funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț.

„În afara atribuțiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ștefan. În această modalitate, Gheorghe Ștefan a reușit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcționeze sume de bani, în special către acele autorități publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar Strong Montaj. Prin urmare, folosindu-se de influența sa (…), Gheorghe Ștefan a asigurat finanțarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparținea și pe care o administra în fapt”, se mai arată într-un comunicat al DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata