Primarul oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, la DNA

Primarul municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, s-a prezentat joi la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat.

La intrare în sediul DNA, Gheorghe Ștefan nu a făcut declarații. El a venit însoțit de avocat.

În 28 mai, Gheorghe Ștefan a fost citat la DNA pentru a i se comunica acuzațiile: folosire a influenței de o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis la acea dată, începând cu 2009, Gheorghe Ștefan a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuși, care au acceptat să figureze formal ca asociați și administratori.

„SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat și a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiți clienți și a achiziționat, de la o serie de furnizori, bunuri și servicii. Altfel spus, Strong Montaj s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerț, implicând circulația banilor. Aceste operațiuni financiare ca acte de comerț, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ștefan, sunt incompatibile cu funcția pe care o deținea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamț și sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite”, se arăta în comunicat.

DNA preciza că, pentru a-și asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de Strong Montaj cu autoritățile contractante, comune din județul Neamț — Tazlău, Gherăești și Drăgănești—, care se bucurau de finanțare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ștefan, deținătorul unei funcții de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influența sa în relația cu funcționari publici din cadrul unor instituții.

„Este de precizat că necesarul de fonduri bănești de la bugetul de stat pentru finanțarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile județene, după consultarea autorităților contractante locale. Propunerea de finanțare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul județean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT iar după aprobarea listelor se făcea plata”, au reținut procurorii.

Sursa citată menționa că pentru a controla modul de repartizare a banilor alocați de la bugetul de stat, Gheorghe Ștefan a susținut o anumită persoană să ocupe funcția de consilier personal al președintelui CJ Neamț.

„În afara atribuțiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ștefan. În această modalitate, Gheorghe Ștefan a reușit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcționeze sume de bani în special către acele autorități publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA. Prin urmare, folosindu-se de influența sa (…), Gheorghe Ștefan a asigurat finanțarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparținea și pe care o administra în fapt”, se mai arăta în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata