Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, reţinut de DNA

Primarul municipiului Ploiești, Iulian Bădescu, a fost reținut marți de procurorii DNA Ploiești pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale).

Iulian Bădescu va fi prezentat miercuri cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Prahova.

Potrivit unui comunicat al DNA, în același dosar au fost puse sub acuzare Oana Cristina Iacob, secretar al municipiului Ploiești, și Iulia Alina Alexandru, director executiv la Direcția administrație publică, juridic — contencios, achiziții publice, contracte din cadrul Primăriei Ploiești, ambele pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave având ca rezultat obținerea pentru altul a unui folos necuvenit.

DNA susține că, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, Iulian Bădescu a semnat, la data de 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și, la data de 28 iunie 2013, a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare și a dispus plata sumei de 8 milioane lei (în trei tranșe) către asociație, deși cunoștea că nu este legală.

Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma de 8 milioane lei, precum și obținerea de către Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” a unui folos necuvenit de aceeași valoare.

Anchetatorii susțin că, prin semnarea contractului și a regulamentului respectiv, Iulian Bădescu și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale și a încălcat dispozițiile din OG 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv și pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

Primarul mai este acuzat că i-a pretins unui reprezentant al Asociației Comunitare „Lupii Galbeni 2012”, în schimbul derulării contractului de asociere, precum și a efectuării plăților către Asociație, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei FC Petrolul Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie — februarie 2013, respectiv ianuarie — februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, când Bădescu a însoțit echipa în cantonament.

În calitate de secretar al municipiului Ploiești, Oana Cristina Iacob, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuției de serviciu, a avizat pentru legalitate Hotărârile Consiliului Local Ploiești prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară „Lupii Galbeni 2012” Ploiești și Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispozițiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care a propus Consiliului Local Ploiești, spre aprobare, contractul și regulamentul de aplicare au fost semnate de Iulia Alina Alexandru, deși nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata