Primele blocuri reabilitate termic în Timişoara cu bani europeni

Municipalitatea timișoreană a semnat, luni, 28 iulie, cu Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest primul contract ce vizează reabilitarea termică a șase blocuri cu bani europeni, prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013, alte peste 50 de blocuri așteptând o nouă etapă de finanțare.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a spus că după organizarea licitațiilor vor apărea schele la toate cele 51 de blocuri care au primit avizul să intre în programul de reabilitare și eficientizare termică, locatari fiind familii care au un venit mai mic de 500 de euro.

„În acest moment este asigurată finanțarea unui număr de șase blocuri, totalizând 242 de apartamente de pe Calea Aradului, Bd. I.C. Brătianu, Bd. Liviu Rebreanu și Calea Torontalului. Valoarea acestui prim proiect este de 5,6 milioane de lei”, a precizat Nicolae Robu.

Valoarea finanțării nerambursabile este de aproape 3,2 milioane lei, iar perioada de implementare de 12 luni.

Cotele de participare la costuri sunt asigurate în proporție de 60% din fonduri unionale, 30% de asociațiile de proprietari, iar 10% de primărie în acest caz.

Robu a dat asigurări că în curând urmează sa fie semnate contractele de finanțare și pentru celelalte blocuri și pe măsură ce se semnează câte un contract municipalitatea va lansa licitațiile pentru execuție.

„Toate cele 51 de blocuri sunt situate pe arterele principale, blocuri cu mare expunere, de mare vizibilitate. În total, cererile noastre de finanțare valorează aproape 10 milioane de euro”, a adăugat Robu.

Peste 800 de blocuri din Timișoara, construite în anii ’60-’70, vor intra în reabilitare termică, într-un prim lot fiind înscrise cel puțin 200 de blocuri, care vor beneficia, parțial, de finanțare europeană.

Pentru cazurile sociale care vor apărea în diverse locuri, primăria are disponibilitatea să preia sarcina de cofinanțare, primarul sperând ca în noul exercițiu bugetar european să apară și alte programe de reabilitare pentru perioada 2014-2020.

Decizia este ca reabilitarea să nu se mai facă pe blocuri disparate, ci să se lucreze pe proiecte coerente, la nivel de străzi. Astfel, din fondurile europene vor fi reabilitate toate blocurile de pe bd. Take Ionescu, Rebreanu, Calea Șagului, Calea Aradului, Calea Dorobanților și Calea Lipovei. După această abordare, se va continua reabilitarea și în interiorul cartierelor.

„Considerăm că este mult mai potrivită această abordare, decât una haotică, așa cum a fost până acum. Orașul trebuie să se dezvolte armonios și numai așa putem face”, a explicat edilul.

Municipalitatea preferă să ajute locatarii acestor blocuri să-și reabiliteze energetic imobilele, deoarece ar face o economie substanțială prin micșorarea cotei subvenției la gigacalorie pentru populație.

În 2010, peste 20% dintre asociațiile de proprietari din Timișoara s-au retras din programul de reabilitare termică în care erau înscrise din noiembrie 2009, locatarii susținând că nu mai au bani să suporte cheltuielile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata