Primele licenţe pentru frecvenţele în digital, cel târziu în octombrie

Primele licenţe de acordare a licenţelor pentru frecvenţele în digital terestru ar putea fi acordate în cel mult cinci luni, numai în cazul în care nu există contestaţii, a declarat marţi, 11 mai, în prima ediţie a conferinţei ‘International Digital Forum’, Bogdan Iana, director executiv al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

‘În maxim cinci luni vom avea acordate licenţele de acordare a frecvenţelor, numai în cazul în care nu există contestaţii. Pe de altă parte, nu cred că licitaţia din iulie va duce lipsă de competitori, aşa cum se vehiculează’, a spus Iana.

Acesta a adăugat că, în maxim o lună, caietul de sarcini referitor la licitaţia din iulie 2010 pentru primele două multiplexe, va fi pus în consultare publică.

În ceea ce priveşte competitorii, preşedintele Societăţii Naţionale Radiocom România, Dan Marius Popenţiu, a confirmat faptul că instituţia pe care o conduce va participa în cadrul licitaţiei de la finele lunii iulie.

‘Radiocom va participa la licitaţia din iulie. Pentru crearea unei reţele complexe este nevoie de o sumă estimativă de 60 de milioane de euro, iar Radiocom are în calcul varianta asocierii pentru a putea acoperi această sumă’, a precizat Popenţiu.

La rândul său, Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a subliniat faptul că, momentan, autorităţile nu s-au gândit la acordare de subvenţii pentru setup-box-urile oferite utilizatorilor finali.

‘Pentru populaţia care nu va putea să-şi cumpere un televizor modern digital, încă nu ne-am gândit la o subvenţionare a set-up box-urilor. În schimb, ne-am gândit să mergem pe reducerea sumei din taxa de licenţă achitată de către operatorul de multiplex dacă acesta face dovada că investeşte în aceste aparate şi le oferă la preţuri avantajoase’, a menţionat Fecioru.

La începutul lunii aprilie, ANCOM a lansat iniţiativa unui calendar regional al trecerii la televiziunea digitală şi a coordonării utilizării dividendului digital, ce va fi adoptat de toate statele din regiune prezente la dezbaterile Forumului regional având ca temă dividendul digital, desfăşurat la Bucureşti.

Potrivit ANCOM, cele zece state din regiune – Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Republica Serbia, Slovenia, Ungaria, Moldova şi România, s-au declarat de acord că o abordare armonizată a utilizării dividendului digital la nivel regional este benefică.

România şi-a luat angajamentul faţă de Uniunea Europeană (UE) să finalizeze tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012. Autorităţile române nu au respectat, însă, termenele impuse de UE.

Primul termen impus prin tratatul comunitar pentru trecerea la televiziunea digitală terestră era sfârşitul anului 2009.
Strategia de trecere la televiziunea digitală prevede acordarea de şase multiplexuri, două la început, care vor putea funcţiona împreună cu televiziunea analogică, iar celelalte patru vor putea deveni operaţionale ulterior. La finele anului 2009, cele două multiplexuri trebuiau să fie operaţionale. Acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece Ordonanţa de modificare a Legii Audiovizualului a întârziat de la aprobare.

În anul 2012, emisia analogică TV va fi oprită, fiind înlocuită de cea digitală, moment în care cei care nu sunt abonaţi la un operator de cablu sau satelit nu vor mai putea vedea posturi TV. Normele UE specifică, însă, că orice persoană trebuie să aibă acces la servicii de televiziune, chiar dacă locuieşte în zone urbane intens populate sau zone rurale izolate.

De aceea, statul va construi o infrastructură de transmisie digitală terestră /DTT/ a posturilor TV, prin care vor putea fi urmărite, gratuit, posturi TV publice şi cele mai urmărite canale private – în total 14 posturi.

Prin primele două multiplexuri (14 posturi TV) ar urma să fie transmise programele operatorilor cu licenţă naţională terestră TVR 1, TVR 2, Antena 1, Prima TV, Realitatea TV, Pro TV şi Naţional TV. Celelalte şapte posturi care vor emite în sistem digital vor fi desemnate de CNA ţinând cont de conţinutul programelor oferite şi de diversitatea acestora.

În România, în prezent, circa 1,44 milioane de persoane recepţionează posturile TV doar prin antenă terestră, circa 3,6 milioane de persoane sunt abonate la cablu,  în timp ce 1,98 milioane persoane sunt abonate la platformele DTH – DigiTV FocusSat, Max TV, Boom TV şi Dolce.

Un multiplex digital terestru reprezintă un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/frecvenţe radioelectrice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata