Primul muzeu al civilizaţiei transilvane se va deschide în 2016, la Sibiu, mulţumită unei investiţii de 3,5 milioane euro

Primul Muzeu al Civilizaţiei Transilvane din România, cu o colecţie de 45.000 de obiecte de valoare, va lua fiinţă peste doi ani, în Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Pădurea Dumbrava, municipiul Sibiu, mulţumită unei investiţii de 3,5 milioane de euro, fonduri nerambursabile, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, Valeriu Ion Olaru, directorul muzeului sibian.

Conform acestuia, fondurile vor fi folosite în parte pentru clădirea noului muzeu, restul pentru un program cultural de promovare a tuturor etniilor.

Cea mai veche piesă din noul muzeu datează de la 1.480 şi este o ladă din localitatea Brădeni (judeţul Sibiu).

Practic, Complexul Naţional ASTRA din Sibiu beneficiază de 3,5 milioane de euro, adică peste 15,5 milioane de lei, din care 13 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile din Norvegia, iar peste 2,3 milioane de lei sunt bani nerambursabili de la Ministerul Culturii.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu este primul muzeu din România, care beneficiază de fonduri nerambursabile norvegiene pentru cultură, fără să fi fost inclus în vreo competiţie internă de selecţie iniţială, potrivit directorului Olaru. Este pentru a doua oară când norvegienii finanţează Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, după ce în 2011 aici au fost construite unele din cele mai moderne laboratoare de restaurare din ţară, cu o finanţare de 3 milioane de euro.

”Proiectul are în vedere un program cultural complex, inclusiv un parteneriat cu ‘MiST – Museum of South Trondelag’ din Trondheim, Norvegia, ce prevede consolidarea relaţiilor bilaterale prin cercetări comune privind istoria culturală a minorităţilor etnice, reconstrucţia, conservarea şi restaurarea monumentelor reprezentative din Muzeul în aer liber, dezvoltarea şi promovarea unui circuit expoziţional, sub denumirea Calea minorităţilor etnice, şi obţinerea unei accesibilităţi fizice sporite prin realizarea unei clădiri noi în Muzeul în aer liber (pentru Muzeul Civilizaţiei Transilvane, în prezent fără sediu, şi a unei facilităţi moderne de acces în Muzeul în aer liber, ambele cuprinse în Pavilionul Muzeal Multicultural – PaMM) ce va fi situată la intrarea principală în Muzeul din Dumbravă”, a declarat Valeriu Ion Olaru.

Cel mai mare muzeu în aer liber din România, Complexul Naţional Muzeal ASTRA va deveni în scurt timp şi cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, după ce va primi de la Consiliul Judeţean Sibiu o suprafaţă de 51 de hectare, ajungând astfel la un total de 141 de hectare.

Anul trecut, Complexul Naţional Muzeal ASTRA a fost muzeul cu cei mai mulţi vizitatori din România, potrivit directorului instituţiei, înregistrând 374.419 de persoane, mai ales turişti care i-au trecut pragul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata