Principele Radu al României a câştigat procesul de calomnie cu publicaţia Royalty Monthly

Principele Radu al României a acceptat scuze publice precum şi plata unor despăgubiri ”substanţiale” la tribunalul din Londonover, în procesul privind acuzaţii ”extrem de grave” ale revistei Royalty Monthly legat de titlul său, a informat joi, 15 iulie, ziarul britanic The Telegraph.

Avocatul principelui, James Price, i-a spus procurorului că în septembrie 2004 a fost publicat un articol în Royalty Monthly cu titlul: ‘‘Scandal în România, soţul Principesei Margareta este catalogat drept impostor”.

”În articol, inculpaţii au susţinut că a existat un caz foarte puternic împotriva reclamantului că acesta a pretins în mod necinstit să i se acorde titlul de ‘Prinz von Hohenzollern-Veringen’ de către Friedrich Wilhelm Furst von Hohenzollern, capul familiei Hohenzollern, şi că el s-a bazat pe un document falsificat în sprijinul afirmaţiilor sale”, a afirmat Price.

Avocatul a adăugat: ”Ei au susţinut, de asemenea, că, drept rezultat al acţiunilor sale, reclamantul a înşelat persoane pentru a-i acorda acces la cercuri sociale şi roluri oficiale speciale, inclusiv la comisii NATO, în care nu ar fi fost admis altfel şi că a folosit titlul pentru câştiguri băneşti”. Price a mai precizat că, în plus, ”acuzaţii au susţinut că a existat un caz puternic că reclamantul a creat un risc de securitate pentru că ceea ce a făcut l-a expus la şantaj”.

”Acuzaţii au susţinut, de asemenea, că atunci când a aflat că familia Hohenzollern nu are putere, în conformitate cu legislaţia germană, de a acorda un astfel de titlu, reclamantul şi-a schimbat poziţia pretinzând că a fost de fapt adoptat de Hohenzollern”, a mai spus avocatul în pledoaria sa. Price a mai relevat că, în cadrul aceluiaşi articol, ”acuzaţii au susţinut că reclamantul s-a făcut vinovat de faptul că a fost ofiţer în poliţia secretă Securitate sub regimul dictatorului comunist Ceauşescu.”

Acuzaţii – Marco Houston, editor al Royalty Monthly, şi editura sa Sena-Julia Publicatus Limited – au recunoscut acum că afirmaţiile au fost ”în întregime false” şi nu ar fi trebuit să fie publicate niciodată.

Price a spus că de la căsătoria sa în 1996 cu Principesa Margareta a României, fiica şi moştenitoarea Regelui Mihai de România, reclamantul ”a lucrat în mod consecvent pentru a promova interesele poporului român”. ”Acuzaţiile extrem de grave” i-au provocat ”mâhnire considerabilă şi stânjeneală”. Mâhnirea principelui a fost şi mai mult amplificată de faptul că acuzaţiile ”au fost susţinute pe o perioadă de aproximativ şase ani”.

Acuzaţii au fost de acord să plătească atât cheltuielile de judecată, cât şi despăgubiri – care nu au fost specificate în instanţă.

Guy Davis, avocatul acuzaţilor, i-a spus procurorului că aceştia ‘îşi retrag acuzaţiile în cauză şi îşi prezintă scuzele lor sincere reclamantului pentru prejudiciile pe care aceste afirmaţii le-au cauzat”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata