Principesa Margareta: Camera Superioară a Parlamentului este o instituţie a viitorului

Camera Superioară a Parlamentului este o instituție a viitorului, a afirmat, marți, 17 iunie, principesa moștenitoare Margareta, la ședința solemnă a Senatului de marți.

„Camera Superioară a Parlamentului este o instituție a viitorului. Ea reprezintă, alături de Camera Deputaților, supremul garant al democrației și libertăților noastre de mâine. Senatul este expresia identității naționale și a devenirii noastre statale”, a spus principesa.

Menționând că „Senatul României și Coroana au stat alături timp de un secol și jumătate”, principesa Margareta, care l-a reprezentat pe regele Mihai la eveniment, a afirmat că „Senatul a fost construit acum 150 de ani ca o expresie a meritului personal, a simțului datoriei și a patriotismului”, instituția fiind „creată de strămoșii noștri pentru a asigura libertăți publice și pentru a aduce echilibru și moderație”.

„În jubileul de astăzi se regăsește fiecare român în parte. De aceea, Familia Regală stă acum, ca și la început, alături de Camera Superioară a Parlamentului, cu dinamism și speranță”, a spus principesa.

Principesa Margareta a trecut în revistă activitatea Camerei Superioare a Parlamentului de la „proclamarea Independenței, în 1877, la proclamarea Regatului, în 1881, la aniversarea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, în anul 1907”, până la refugiul de la Iași din timpul primului război mondial, când acesta „s-a alăturat Familiei Regale”, ori la constituirea României Mari, când instituția „a reflectat preocupările tuturor românilor pentru unitate națională și identitate europeană”.

Principesa Margareta a mai spus că „în perioada interbelică a fost un element de stabilitate și continuitate având un rol important la consolidarea democrației prin Constituția de la 1923”, susținând că „reformat în 1938, ca o cameră majoritar numită, Senatul nu a putut face față dictaturii și domniei armelor”.

„După actul de la 23 August 1944, Regele Mihai a vrut revenirea la viața democratică, pe baza Constituției din 1923. Însă impunerea guvernului comunist în 1945 a adus eliminarea Camerei Superioare, care era o piedică în calea instaurării dictaturii. Destrămarea democrației a însemnat și dispariția Senatului, pentru patru decenii”, a menționat principesa.

De asemenea, aceasta a evidențiat contribuția fundamentală a instituției, reînființată în anul 1990, „la dezvoltarea democrației românești”, ca loc „unde reprezentanții opoziției au exprimat puncte de vedere, asigurând un sistem de control al actelor puterii”, ca și faptul că Senatul a „condamnat ferm mineriadele din iunie 1990 și septembrie 1991”.

Principesa Margareta și-a exprimat „încrederea că Senatul României și celelalte instituții ale statului vor consolida cu vigoare exercițiul democratic, pe care se sprijină Națiunea noastră”.

„Așa cum ne învață istoria, domnia legii are nevoie să stea deasupra conjuncturilor. Astfel, ne vom bucura de respect și de prestigiu în fața prietenilor și în fața adversarilor. Acum 145 de ani, Regele Carol I, strămoșul meu, a rostit în Mesajul Tronului o frază pe care doresc să o reamintesc: ‘Europa ne poartă astăzi un viu interes. Să ne unim dară cu toții, spre a dovedi că suntem un popor demn de această bunăvoință’. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a mai spus principesa Margareta.

La ședința solemnă au luat parte și principii Radu și Nicolae.

Principesa Margareta se află pentru a treia oară în fața Parlamentului României, după ce la 25 octombrie 2011 a participat la discursul rostit de regele Mihai în fața celor două Camere reunite ale Parlamentului, la împlinirea vârstei de 90 de ani, iar la 1 aprilie 2014, a reprezentat Familia Regală la ședința solemnă a celor două Camere reunite ale Parlamentului cu ocazia împlinirii a 10 ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Nelutu spune

    De unde „familie regala”?De cind acesti venetici adusi de liberali cu traista-n bat sunt invitati in Parlament?Nemernicul de Tariceanu le-a facut cadou palate si domenii pe care neam de neamul lor de prapaditi nu le-au avut,iar acum isi bate joc de romani invitind aceste capuse in forul legislativ !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata