Problema capitalului uman este a doua cea mai mare vulnerabilitate a României

 Constantin Ionescu, consilier de stat, a precizat, joi, la Conferința Monitorului Apărării și Securității, că problema capitalului uman, din cauza exodului, este a doua cea mai mare vulnerabilitate a României.

„În iulie, gazele românești, în urma Ordonanței 114, au ajuns cu 33% mai scumpe decât gazele de import. Media energiei a fost de 550 de lei pe MWh, în timp ce media în Cehia, Slovacia și Ungaria se situa între 46-54 euro, aproape de trei ori mai mult”, a declarat, joi, consilierul de stat Constantin Ionescu, în cadrul Conferinței „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de apărare”, organizată de Monitorul Apărării și Securității.

Constantin Ionescu a precizat că toată această situație, în ceea ce privește gazele, este o vulnerabilitate.

În ceea ce privește securitatea națională extinsă, Ionescu spune că o amenințare foarte mare în acest sens poate veni și din interior. „Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să rezolvi problemele din cercul tău. Iar cea mai mare problemă nu este cea a vulnerabilităților materiale”, a precizat Constantin Ionescu.

Consilierul de stat a vorbit și despre valorile câștigate de România după Revoluția din 1989, menționând libertatea de circulație a românilor. Libertate, care, în opinia lui Ionescu a dus și la exodul românilor în străinătate.

„Am mai căpătat libertatea de circulație, cu toate că problema capitalului uman este a doua mare vulnerabilitate a României în momentul de față. Nu este vina lor că pleacă spre prosperitate, este vina noastră cu nu putem să le oferim ce vor aici”, a precizat Ionescu.

În contextul exodului foarte mare al românilor și discutând despre vulenerabilitățile interne pe care România le are, Constantin Ionescu a menționat cazului unui român din Spania, care, în trei săptămâni de vacanță, nu a reușit să rezolve o problemă în România.

„Un cetățean român nu reușește să–și rezolve o problemă în trei săptămâni de vacanță în România, iar în Spania, pentru că cei de la primăria de acolo nu au putut să o rezolve într-o zi, funcțonarii de acolo au venit la el acasă cu problema rezolvată”, a mai precizat Ionescu.

Constantin Ionescu este consilier de stat, directorul Oficiului Informaţii Integrate din cadrul Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale.

Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din Bucureşti, Conferinţa pe tema „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare”, un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără „interesele naţionale fundamentale şi ameninţările la adresa securităţii naţionale”, „capacitatea României de a garanta securitatea naţională” şi conceptul de „securitate naţională a României” în context internaţional.

Pornind de la premisa că „securitatea naţională reprezintă bunul public cel mai de preţ al naţiunii”, participanţii la conferinţă, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificaţiile conceptului de securitate naţională în contextul transformărilor din sistemul internaţional, în special în spaţiul euro-atlantic.

Obiectivele Conferinţei se referă la înţelegerea importanţei securităţii şi apărării naţionale de către cetăţenii României, la cunoaşterea rolului instituţiilor, la transparenţa utilizării fondurilor publice, la implicarea cetăţenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluţii ale viitoarei Strategii Naţionale de Apărare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata