Problemele unui pensionar cu 31.000 RON pe lună

– La 52 de ani şi cu o pensie lunară de peste 30.000 lei (indexabilă cu inflaţia), pilotul Constantin Voicu se bucură din plin de o a doua tinereţe: zboară de plăcere, face baby-sitting, îşi împrumută prietenii cu bani, îi dă fiicei 4.000 de lei pe lună şi investeşte în imobiliare. Recunoaşte că pensia pe care o are „nu e morală, dar e legală” şi crede că, în realitate, ar merita maximum 6.000 de lei, relatează România Liberă

Între 2005 şi 2009, Constantin Voicu  a fost director general al Aeroclubului României şi a putut să-şi croiască singur o pensie „pe măsură”: „Legea este foarte largă şi spunea că poţi să-ţi alegi media veniturilor pe o perioadă de trei luni de zile consecutive din anul premergător pensionării. Dacă-ţi alegi perioada de trei luni vara, la aviaţia sportivă, unde se zboară mai mult, evident că pensia este mare; dacă ţi-o alegi iarna, când avioanele stau în hangare, pensia este mică. Poate că aici este partea morală:  ce-ţi alegi,(râde), că puteai să-ţi alegi ori pe-aia mică, ori pe cea mare…
Nu cred că alţii în locul meu sau în locul altor colegi de-ai mei, aviatori sau magistraţi, alegeau partea cea mai rea dintr-un an, încât să aibă o pensie mai mică”.

În ultima vară de slujbaş la stat, Constantin Voicu a muncit pe brânci ca să acumuleze cât mai multe ore de zbor, răsplătite cu sporuri ce au făcut salariul să-i urce până la cer: 400 de milioane de lei vechi lunar. Luând ca bază de calcul acest venit uriaş, i-a ieşit, din socoteli, pensia de 31.000 lei (brut). Dacă Voicu şi-ar fi ales ca bază de calcul cele mai prost remunerate trei luni din anul premergător pensionării, ar fi avut un venit de „numai” 5000 lei.

Pensionarul de lux e sincer: „Nu-i moral , dar e legal. De aceea, deşi poate vi se pare suspect, eu nu voi comenta niciodată dacă se schimbă legea şi mi se taie pensia”. Până atunci superpensionarul îşi face plinul, în doar 15 luni pilotul acumulând 110.000 USD, echivalentul a 556 de pensii medii.

Dacă ţinem cont că, în cazul bărbaţilor, speranţa de viaţă după pensionare este de 14,7 ani, Constantin Voicu a reuşit într-un an şi trei luni să sugă din fondul de pensii cam cât trei români obişnuiţi în toată viaţa lor de pensionari.


Citește și
2 Comentarii
  1. Raddu spune

    Isi da seama cineva de aberatia legii?? Nu ma leg de om, a ales ce era mai bine pentru el. Dupa cum spune, nu e moral dar e legal.
    Marea mea consolare este ca in 2 ani maxim nu se vor mai plati pensii deloc desi si asta cu 300 de milioane va fi lovit. Numai ca el mai are bani deoparte.

  2. sandu spune

    este cea mai mare nesimtire pecare am putut/o sa o aud vreodata.RUSINE statului ROMAN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata