Procesul anului în România: 100.000 de pensionari vs Guvernul Boc

– Peste 100.000 de pensionari din întreaga ţară au semnat, până în prezent, petiţia „Stop Boc”, lansată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), cu scopul de a bloca reducerea pensiilor cu 15%. Acţiunea în instanţă împotriva statului pe care FACIAS o pregăteşte în numele semnatarilor se anunţă a fi „procesul anului” în România, ţinând cont de gradul fără precedent de reprezentativitate conferit de numărul celor care au aderat la iniţiativă.

 

Răzvan Zamfir, directorul de comunicare al FACIAS, a declarat pentru revista economică FINANCIARULnumărul adeziunilor continuă să crească minut de minut, apelurile şi mesajele pensionarilor blocând liniile telefonice şi adresele de e-mail ale Fundaţiei.

„Suntem hotărâţi să blocăm în instanţă prin patru acţiuni simultane actul legislativ prin care Guvernul Boc decide în mod abuziv scăderea cu 15% a pensiilor. Acest fapt nu face altceva decât să aducă sub limita subzistenţei sute de mii de români cu pensii mici care au contribuit o viaţă întreagă la bugetul de stat”, ne-a spus Răzvan Zamfir.

 

Patru acţiuni simultane pentru blocarea reducerii pensiilor

Juriştii FACIAS aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de reducere a pensiilor, pentru ca a doua zi să înainteze două sesizări împotriva acesteia la Curtea Constituţională şi, simultan, să deschidă două acţiuni în baza Legii Contenciosului Administrativ la Curtea de Apel Bucureşti.

„Până la publicarea în Monitorul Oficial, doar preşedintele ţării şi partidele parlamentare au dreptul de a sancţiona o lege. Cum preşedintele Băsescu nu are niciun interes să facă acest lucru, ba din contră, doar partidele de opoziţie mai pot face ceva”, a mai comentat directorul de comunicare al FACIAS.

În prezent, pe rolul Curţii Constituţionale există deja o acţiune a partidelor de opoziţie împotriva tuturor măsurilor anticriză adoptate de Guvernul Boc.

„Aşteptăm să vedem care va fi verdictul Curţii în acest caz, termenul de pronunţare fiind fixat pentru data de 24 iunie. Noi vom fundamenta în mod diferit sesizările de neconstituţionalitate. Spre deosebire de acţiunea partidelor, plângerile noastre se axează strict pe măsura de reducere a pensiilor şi nu pe tot pachetul anticriză”, a susţinut Zamfir.

 

De la „un trai decent”, la „subzistenţă”

Reprezentantul FACIAS a explicat că plângerile se vor baza în principal pe dovedirea încălcării dreptului la un trai decent consfinţit prin Constituţie, conform căreia „statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent, iar aceştia au dreptul la pensie şi la alte forme de protecţie socială”.

„Coroborat cu măsura de reducere a cuantumul pensiilor cu 15%, Guvernul a introdus şi sistemul de coplată a asistenţei medicale, reducerea plafonului de compensare a medicamentelor şi limitarea numărului de controale medicale la trei pe an. Toate acestea nu doar că nu asigură un nivel de trai decent, consfinţit prin Constituţie, dar aduce pensionarii cu venituri mici sub limita subzistenţei”, a comentat Răzvan Zamfir.


FACIAS: „Dorim suspendarea efectelor legii pe durata procesului”

Cele două sesizări ce vor fi înaintate Curţii Constituţionale, precum şi una dintre cele două acţiuni ce urmează a fi introduse la Curtea de Apel au drept scop blocarea ireversibilă a legii care afectează nivelul de trai al pensionarilor.

„Cea de a patra acţine în instanţă va avea drept scop blocarea şi pe durata procesului a efectelor acestei legi, pentru că statul este dispus să se judece cu noi luni de zile, atâta timp cât legea îşi produce efectele. Noi dorim ca acest act legislativ să nu afecteze nici măcar o lună pensionarii din România”, ne-a dezvăluit reprezentantul FACIAS.

 

Cum s-ar putea apăra statul

FACIAS şi-a pregătit deja „temele” pentru acţiunea în contencios administrativ împotriva deciziei de tăiere a pensiilor. În cadrul acesteia se va invoca ulterior o excepţie de neconstituţionalitate, prin faptul că nivelul actual al pensiilor constituie un drept câştigat prin lege, ce nu poate fi restras.

În acelaşi timp, reprezentanţii statului ar putea invoca în apărare tot Constituţia României. Mai exact, prevederea că „temporar, exerciţiul unor drepturi poate fi restrâns, printr-o lege, din motive ce ţin de apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor sau pentru prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”, aşa cum este criza economică.

 

FACIAS va cere o comisie de anchetă de la Parlamentul European

Totodată, Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului va formula împotriva Guvernului o sesizare la Parlamentul European, prin care va semnala mai multe încălcări ale legislaţiei europene în domeniul drepturilor omului şi libertăţilor cetăţeneşti.

„Parlamentul European are dreptul de a organiza comisii de anchetă pentru a cerceta maniera în care un guvern adoptă legi şi modul în care acestea afectează cetăţenii. În virtutea acestui fapt, pe 29 iunie, un coleg de-al nostru se va deplasa la Bruxelles pentru a înainta comisiei parlamentare europene sesizarea cu privire la măsura de reducere a pensiilor luată de Guvernul Boc”, a anunţat Zamfir.

Acesta a ţinut să precizeze că „în mod sigur, înarmaţi cu aceste cinci acţiuni bine argumentate juridic şi susţinute de un grad de reprezentativitate fără precedent, ca urmare a adeziunii a peste 100.000 de petenţi, vom avea câştig de cauză”.

„Suntem dispuşi ca, în situaţia în care instanţele naţionale nu se vor pronunţa în favoarea noastră, să mergem cu demersurile până la instanţele europene ale drepturilor omului, unde suntem siguri că vom câştiga”, a mai comentat Zamfir.


Cum vă puteţi înscrie pe lista „Stop Boc”

Întrucât liniile telefonice şi adresele de e-mail sunt mai tot timpul blocate din cauza numărului mare de persoane care solicită înscrierea pe lista de adeziune „Stop Boc”, reprezentanţii FACIAS sfătuiesc pe cei interesaţi să utilizeze mai mult adresa poştală pentru a-şi trimite datele personale necesare.

„Cea mai sigură variantă este punerea într-un plic şi expedierea pe adresa fundaţiei a tuturor datelor personale necesare: nume, prenume, adresă, CNP, număr de telefon. Se poate utiliza şi adresa de e-mail [email protected], însă trebuie avut grijă să fie tastată corect. La numerele de telefon se răspunde în permanenţă, însă trebuie să vă înarmaţi cu răbdare, întrucât liniile sunt mai tot timpul ocupate. Din acest motiv, sunt foarte multe persoane nemulţumite că nu reuşesc să ne apeleze telefonic”, ne-a mai spus directorul de comunicare al FACIAS.

Datele de contact ale FACIAS sunt:

Adresa poştală
Strada Gârlei nr. 1b, Sector 1, Bucureşti – ROMANIA 013729
tel: 021. 335.01.48/ 021. 335.45.05
fax: 0318. 155. 955
e-mail: [email protected]
web: www.facias.ro

Citește și
23 Comentarii
 1. Paunescu Agneta spune

  Suntem siguri ,ca veti reusi.Va multumim ca nu lasati guvernul sa ne extermina.Paunescu Agneta comuna Domnesti552a casa 3 judetul ilfov CNP:2460109400275 , telefon:0740477554 si Paunescu Mihail aceeasi adresa (comuna Domnesti 552a casa 3 judetul Ilfov )CNP:1460210400235 ,Telefon:0742762939 .Va rugam sa ne considerati inscrisi pe lista de adeziune Stop Boc . Va multumim.

 2. Dumitrescu Aurelian spune

  Am muncit o viata,cinstit, corect castigandu-mi respectul la locul de munca si nici nu visam sa traiesc acum la pensie asemenea umilinta,sa nu-ti fie recunoscut dreptul castigat- PENSIA-.Ma intreb :cum s-au inbogatit unii ,mai ales cei pusi in fruntea tarii in asa scurt timp? Cum dorm fara sa le fie somnul chinuit de nedreptatea pe care o face celor care au cladit tara asta?RUSINE,RUSINE,RUSINE.Dar ei nu stu ce-i rusinea.Ajutatin-ne sa ne pastram drepturile si asa destul de mici .Aurelian Dumitrescu -Bucuresti

 3. Dumitrescu Aurelian spune

  Am muncit o viata,cinstit, corect castigandu-mi respectul la locul de munca si nici nu visam sa traiesc acum la pensie asemenea umilinta,sa nu-ti fie recunoscut dreptul castigat- PENSIA-.Ma intreb :cum s-au inbogatit unii ,mai ales cei pusi in fruntea tarii in asa scurt timp? Cum dorm fara sa le fie somnul chinuit de nedreptatea pe care o fac celor care au cladit tara asta?RUSINE,RUSINE,RUSINE.Dar ei nu stiu ce-i rusinea.Ajutatin-ne sa ne pastram drepturile si asa destul de mici .Aurelian Dumitrescu -Bucuresti

 4. Condrea Ioan spune

  Va rog sa primiti si cererea mea pentru inscrierea in procesul intentat guvernului.Locuiesc in orasul Constanta str arcului nr 8 bl e3 sc 1 et 1 ap 5 ,ma legitimez cu b l seria KT nr221805 eliberat de Politia Constanta . Cnp 1421206131226.Sint nascut in sat Tataraseni jud botosani si sint pensionar din anul 1999.Va multumesc.

 5. Condrea Ligia spune

  Consider o absurditate taierea din pensie cu 15%. rog sa primiti si cererea mea impreuna cu a sotului in procesul intentat guvernului.Locuiesc in orasul constanta str arcului nr 8 bl e3 sc 1 et 1 ap5 ,ma legitimez cu bi seriaKT nr 221815 eliberat de politia din Constanta la 14 09 2001 .Cnp nr 2500327400701.sint nascuta in sat Saligny jud Constanta .Si buletinul sotului mai sus este eliberat la aceeas data .Sint pensionar din 2000. nr tf .0724912834 sau 0241738848. va multumesc.

 6. maria49 spune

  Ma alatur celor 100000 pensionari pentru a fi dat in jud guvernul Boc privind diminuarea pensiei cu 15% Ma numesc DUMITRESCU ADAM CONSTANTA,STR,AL LAPUSNEANU NR 74 BL LE20A,SC A ,ET 1 ,ap 3 CONSTANTA, BI.GT 510935 eliberat de pol CTA,dosar pensie 14502603, CNP1400521131251 ,Va multumim

 7. maria49 spune

  Ma alatur celor 100000 pensionari pentru a fi dat in jud guvernul Boc privind diminuarea pensiei cu 15 % si va rugam sa fim si noi inscisi pe lista.Ma numesc DUMITRESCU MARIA CONSTANTA,STR. AL LAPUSNEANU NR 74 BL LE 20 A ,Sc A, ET 1,AP 3 CI KT 272030,eliberat de pol CTA,dosar pensie 226236,CNP2490416131251.Va multumim

 8. maria49 spune

  Ne puteti contacta la telfon 0341408614 sau 0766364724

 9. dreptate vasile spune

  de acord cu procesul contra statului dreptate vasile str.paringului nr.30 bl.a8 sc1 ap.39 loc.lupeni jud.hunedoara cnp 163 0101 20 40 91 bi hd354714

 10. papucana spune

  doresc sa ader la aeasta initiativa fiindca nu pensionarii sint solutia rezolvarii crizei lui boc.

 11. steliana modreanu spune

  de acord cu procesul contra guvernului actual care ne taie din pensii.modreanu steliana,str.burebista, nr.4 ,bl -A4, sc;c,ap;20.legitimata cu seriaD.H.nr 126900 eliberat de pol. mun Pitesti la03 aug 1988.cnp nr;2390718034965.nascuta in com;bertea,jud;prahova.Va multumesc

 12. Panaite Mihai spune

  Revin la textul transmis in data de 15.06.2010,exprimindu-mi inca o data dorinta de a ma reprezenta in instanta in procesul impotriva statului ,privind reducerea pensiei cu 15%,si va rog sa completati cu datele personale pe care le-ati solicitat:Panaite Mihai CNP 1510819170140 str.Constructorilor nr.28 bl.CS5 sc.2 ap.25 cod 800352 Galati dosar pensie 225661,tel.0748884230.
  Cu incredere si cu ajutorul lui DUMNEZEU ve-ti reusi .DUMNEZEU sa va binecuvinteze si sa va intareasca.

 13. haiduc iuliana spune

  ne alaturam celor mai oropsiti romani exprimindu-ne dorinta de a ne reprezenta in instanta in procesul impotriva statului roman.Nu putem fi de acord, ca dupa zeci de ani de munca, sa ne fie diminuate pensiile care sunt si asa destul de mici.Rusine celor care ne umilesc acum mai mult decit ne-au umilit cei din anii socialismului. Datele noastre:Haiduc Iuliana CNP 2540208354777, domiciliul: Timisoara, bld.Liviu Rebreanu nr.2/1, scara A, ap.5, jud.Timis. Haiduc Teodor CNP 1410703354816, domiciliul in Timisoara, bld.Liviu Rebreanu nr.2/1, scara A, ap.5, jud.Timis.

 14. Sandulescu florica spune

  Suntem si noi trei pensionari care vrem sa aderam la lista dv:
  Sandulescu Adrian – C.N.P. : 1491203400241
  Sandulescu Florica – C.N.P. : 2591209400270
  Neagu Viorica – C.N.P. : 2390221400735

  Locuim toti trei in Bucuresti la adresa : Str. Mariuca nr. 4, bl. 121, sc. 2, et.5, ap. 86 sector 4

  Va multumim, succes !

 15. Tuza Maria spune

  Tuza Maria Str. Minerului bl 25 ap 16 Deva jud. Hunedoara
  CNP2340722201009 telefon 0254221136
  Roman Emilian Dumitru /sotul meu/ aceeasi adresa si telefon
  CNP1360401201009
  pensionari din 1991 cu vechime peste 35 de ani

  Am trimis si e-mail dar n-am completat toate datele necesare.
  Speram ca dreptatea va invinge.Va dorim sa puteti realiza si Dumnezeu va va binecuvanta. Sute de mii de necajiti se vor ruga pt. dvs.

 16. Paul spune

  Nu mai oferiti datele din CI si/sau alte date cu caracter personal pe internet. Trimiteti e-mail sau sunati la numarul dansilor.

 17. Mircas Paulica spune

  Toti cei necajiti si cu venituri mici ne punem speranta in FACIAS sa ne ajute in a ne pastra drepturile castigate prin munca cinstita .Sa dea Domnul sa avem sorti de izbanda.

 18. isac iordache spune

  Articolul este fr. explicit si ne bucuram ca sunt organizatii si oameni care se implica si ptr. drepturile noastre ale pensionarilor . MA INTREB OARE CE RAU AM FACUT NOI LA VIRSTA ASTA DE SUNTEM ATIT DE HARTUITI DE CATRE ACEST GUVERN CARE NU ARE NICI O GRIJA PTR. NIVELUL NOSTRU DE TRAI PRIN TOATE MASURILE LUATE CARE NE VOR AFECTA PE MAI MULTE FRONTURI SI ASTFEL NE VOM IMPUTINA PE CALE NATURALA …VA MULTUMIM PTR. EFORTUL D.STRA SI APRECIEM FR. MULT ..CA NE TINETI LA CURENT CU MASURILE LUATE PTR. REZOLVAREA PROBLEMEI NOASTRE CARE SPERAM SA SE REZOLVE ODATA CA NE AJUNGE ATITA STRES …

 19. constantin ion si constantin lenuta spune

  Sunte-m mai mult decat recunoscatori pentru ajutorul pe care-l dati unor batrani astazi neputinciosi la propiu si la figurat,dar care timp de 35-45 de ani au muncit din greu in perioade destul de dificile si au contribuit cu sume substantiale pentru pensie in anii grei ai batanetii.Ca milioane de pensionari nici eu nu am puterea financiara si nici fizica de a da guvernul Romaniei in judecata pentru abuzul acestuia de diminuarea cu 15%a pensiei care o consider un drept de proprietate deci intangibila.Ca urmare a celor de mai sus va rog sa ma reprezentati si pe mine in procesul cu guvernul romaniei in Romania si Cedo dupa caz.Ma numesc CONSTATIN ION cnp 1410722090021,jud. Braila loc.Braila str. calea calarasilor nr.323 bl.D2,sc.3,etj.8,ap.124.Tel.0239681729si0744541343.

 20. ZAIM CRISTINA spune

  De teama sa nu ramanem pe dinafara listei de inscrisi pentru darea in judecata a statului,ne mai dam datele de pe cupoanele de pensie;Zaim Asan-nr.dosar=203535-CNP=1421018293125,or.Ploiesti..Zaim Cristina nr.dosar=214779-CNP=2441224293125,or,Ploiesti,str.Aleea Godeanu nr.3,bl.123,ap.8.Mai avem multi vecini care doresc sa se inscrie,cum sa fim siguri ca santem inscrisi?Va multumim pentru actiunea umanitara pe care o faceti,cu multa stima Z.C.

 21. Constantin lenuta spune

  Ma numesc CONSTANTIN LENUTA cnp2450902090020 din braila str.calea calarasilor nr.323,bl.d2.,sc3,etj.8,ap.124.tel.0239681729.Aceste date va rog sa le alaturati la e-mail de la ora 3:27pm (Constantin Ion si Constantin lenuta)

 22. rada spune

  sa traiti domnule director de comunicare domnul razvan zamfir va aduc la cunostinta urma toarele probleme pe care lea intimpinat tatal meu rada stancu gheorghe din comuna veda sat chitani judetul ares comuna vedea numar casa 102 un pensionar de 72 ani a primit o decizie de lacasde pensi arges pitest decizia nr 204503 din 25 iunie 2010 care se defineste cam as c,.,.,.,.,.urmare aexaminarii dosarului de pensie apartinind domnului rada stsancu gheorghe domiciliat in comuna vedea sat chitani avind in vedere referatul serviciului deplati pensii, rezulta cain perioada01.07.2007-01.07.2010 susnumita a incasat necuvenit suma de2553lei ca urmare arevizuir stagiului de cotizare din sectorul agricol de la 13 la 6 ani ,debitul in cuantum de2553 lei se va recupera de la benificiar conform art .187,aliniatul.4, din ,legea 19/2000,cu modificarile si completarile ulterioare ,conform art.87 din aceasta lege , decizia deconstituirea debitului poate fi contestata in temen de 45 de zile de la comunicare,la instanta judecatoreasca competenta. conform art.88 din legea nr 19/2000,decizia necontestata in termen este definitiva , prezenta decizie constituie titlu executoriu ,.,.,.,..,.,.domnule director razva as dori daca mai aveti alte asemenea cazuri si stiti sau credeti ca se mai poate face ceva tatal meu avind o pensie de 847 lei din care luna aceasta ia oprit 280 lei nu poate merge sasi caute drepturile in instanta prin tribunale nu are bani si nici vrsta sa mai poata sasi caute drepturile avind si un accident vasular o operatie de ulcer cutoate acstea vapot comfirma ca a mincit chuar mai bine de 15 ani in cape dar nu mai gasc normele nu mai esista nici o arhiva la primaria vedea deabi si acesri ani cu greu iam putut proba plu ca imi aduc aminte ca si prci di curt mi confiscau daca nu face nr de norme sau nu muncea pamntul care era dat in global acolo un loc de pamn de 5000 de metri pe cre il munceau parinti maei ca lot ajutator ceapeul pleca cu remorca iar tata lu citiva saci de pe loc d ca credti c asema i poate face ceva sau organizati un proces cu mai multi pensionari atunci si tatl meu se va alatura acestui demers v a pot da si numarul de la tara de telefon 0248248759 sau al meu 0766759039 sau o alta adresa de m-ail [email protected] sper ca nu vam rapit din timpul pretios si apreciez si sunt alaturi la orice demers pe care il ve ti sustine in continuare ,.,.,multe mutumir si mult succes si multa sanatate ,.,danut rada.,

 23. stanila vasile spune

  Eram pensionat medical de 14 ani (7gr II +7GR III).Din data de 4 August 2010 mi sa taiat pensia total (abuziv)in cuantum de 473 RON,PENSIE DE NIMIC.Am 55 de ani si nu am unde ma angaja cu bolile ce le-am capatat de-a lungul anilor.Va rog respectuos sa ma sfatuiti ce mai pot face acum ca nu stiu incotro sa apuc.Ma puteti sprijini in cazul in care va trebui sa actionez si pe cine in judecata???VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU TIMPUL ACORDAT. Adresa mea:str CERNAUTI nr 13 bl A10 sc 2 ap 55 sect 2 BUCURESTI cod postal 022183. JOS BOC+BASESCU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata